Cum se administrează corect vitamina C la copii

Cum se administrează corect vitamina C la copii

Vitamina C sau acidul ascorbic poate fi gasita în multe fructe si legume proaspete, dar si în numeroase suplimente. Functiile sale sunt deja bine cunoscute de oricare dintre noi – ne întareste organismul în fata racelilor si gripei, actionand împotriva radicalilor liberi, reduce stresul oxidativ si previne îmbatranirea celulara.

Întarirea sistemului imunitar este poate cea mai mare dorinta a oricarui parinte, preocupat de a-si tine sanatos copilul, ferit de raceala, gripa ori infectii. Tot vitamina C determina îmbunatatirea aportului de colagen, ce contribuie la mentinerea tesuturilor si ligamentelor sanatoase. S-a constatat ca previne cancerul, grabeste vindecarea cicatricilor si uneori joaca un rol hotarator în sanatatea oculara. De asemenea, contribuie la absorbtia fierului.

Ca orice alta vitamina, aceasta este indispensabila bunei functionari a organismului. Deficitul produce aparitia virozelor, riscul de infectii, tulburari digestive, vindecarea lenta a ranilor, lipsa poftei de mancare, într-un cuvant îmbolnaviri dese. Alimentatia joaca un rol esential în stabilirea aportului de vitamine si minerale necesare bunei functionari a organismului. De obicei, din fructe si legume vom putea obtine tot ceea ce am avea nevoie pentru a ne dezvolta corect, a fi feriti de infectii, raceli sau alte afectiuni mai grave. În cazul în care avem grija sa mancam sanatos, vom fi cu siguranta mai sanatosi. Acest lucru se întampla si în cazul copiilor nostri, a caror alimentatie nu este deloc de neglijat.

Stim cu totii ca acesta vitamina se afla în citrice. Portocalele, lamaile, pomelo, mandarinele, grapefruit trebuiesc introduse cu regularitate în dieta copilului. Cu toate acestea, în cazul în care avem de-a face cu micul mofturos si astfel nu îi plac acest tip de fructe, puteti încerca cu capsuni, ardei gras, conopida, varza de Bruxelles, cartofi, rosii, broccoli, patrunjel. Atunci cand dieta copilului nu pare îndestulatoare cu astfel de fructe sau legume, iar cel mic raceste des este bine sa ajungeti la medic. Vitamina C, desi se poate da fara prescriptie medicala, luata la întamplare, în doze necorespunzatoare, poate produce si numeroase efecte adverse. Starea de greata, varsaturile, probleme la nivelul rinichilor, dar si incapacitatea organismului de a lupta împotriva radicalilor liberi sunt doar cateva dintre cele mai des întalnite efecte care pot disturba starea de bine a copilului.

Este bine sa îi oferim copilului vitamina C, contribuind astfel la buna lui crestere. Cu toate acestea, fiecare copil este unic în felul sau, are propriile sale nevoi, ce sunt întotdeauna verificate si diagnosticate de catre medic. Atunci cand copilul nu poate primi din exterior (dieta zilnica) un aport de vitamina C si sufera de un deficit, puteti încerca sa îi oferiti o doza corespunzatoare. Cu toate acestea, mai înainte de a merge la farmacie este bine sa ajungeti la medic si sa respectati cele spuse de pediatru. Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine a stabilit care sunt dozele de vitamina C, ce pot fi oferite copiilor, în functie de varsta:

0-12 luni – în aceasta perioada, sugarul primeste din laptele matern tot ceea ce are nevoie. În cazul în care nu este alaptat la san, se poate recomanda, doar atunci cand medicul constata un deficit, circa 30-35 mg/zi.
1-3 ani – doza recomandata este de 15 mg/zi;
4-8 ani – doza recomandata este de 25 mg/zi;
9-13 ani – doza recomandata este de 45 mg/zi;
14-18 ani – doza recomandata este de 65 mg/zi (fete) si 75 mg/zi (baieti).
Dozele maxime admise nu trebuie sa depaseasca 400 mg/zi pentru 1-3 ani, 650 mg/zi pentru 4-8 ani, 1200 mg/zi pentru 9-13 ani si 1800m mg/zi pentru 14-18 ani.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.