Cum pregătim somnul copilului - un aspect extrem de important

Cum pregătim somnul copilului - un aspect extrem de important

Somnul este o necesitate fiziologica a oricarei persoane. Iar, în special, pentru copii este foarte folositor. Deseori, din cauza faptului ca copilul doarme rau sau putin sufera întreaga familie.

La cat se culca copii
Toata problema consta în faptul ca deveni tot mai greu sa culce copilul la ora cuvenita. Copiii practic nu se despart de tablete, smartphone-uri si computere fiind coplesiti de lumea distractiilor. Luminozitatea acestor dispozitive le da semnal ca înca nu este timpul de culcare, iar copilul continua sa fie treaz, în loc sa se culce si sa acumuleze noi puteri pentru ziua urmatoare.

Cercetarile stiintifice arata foarte clar ca copii care se culca tarziu devin mai iritati si nelinistiti, se concentreaza greu, apar dificultati în procesul de învatare si apare instabilitatea nervoasa.

Acesta, însa, nu este unicul motiv de ce copilul trebuie sa se culce devreme. În copilarie organismul creste nu pe zile, dar pe ore. Acest fapt tine atat de cresterea fizica, cat si de cea psihologica. În primii ani de viata copilul acumuleaza o cantitate foarte mare de informatie si dobandeste noi deprinderi cu o viteza neperceputa pentru adulti. Toate astea se întampla datorita hormonului de crestere care se produce în organism dupa 2-3 ore dupa adormire si actioneaza în special noaptea.

Cel mai potrivit timp pentru eliberarea acestui hormon este miezul noptii. Astfel, daca copilul se culca mai tarziu de 9 seara, în organismul sau se deregleaza producerea hormonului si se micsoreaza perioada de timp în care hormonul pur si simplu nu reuseste sa-si îndeplineasca functia sa.

Aceste circumstante pot duce la scaderea activitatii fizice a copilului sau din contra, îl fac hiperactiv deoarece se deregleaza stabilitatea psihologica. De asemenea, adormirea la o ora tarzie influenteaza dezvoltarea intelectuala a copilului. De aceea, organismul care creste trebuie sa se odihneasca în timpul noptii, iar împreuna cu el si întreaga familie.

10 reguli ale „somnului de aur al copilului"

1. Stabiliti prioritatile
Copilul nu trebuie sa doarma cu pretul insomniei parintilor. „Somnul de aur al copilului" înseamna un somn sanatos si dulce al întregii familii!

2. Stabiliti un anumit regim pentru somn
Regimul somnului în familie se stabileste în functie de cand este comod întregii familii, nu doar copilului. Întrucat copilul are nevoie de parinti odihniti si sanatosi. Hotarati împreuna cu a doua jumatate cand stingeti lumina în familia dvs. si respectati cu strictete aceasta hotarare!

3. Stabiliti unde dormiti si cu cine
Desigur întrebarea „Copilul doarme cu parintii sau separat?" este strict individual. Cel mai bine este ca copilul sa doarma în patul sau si în camera sa. Iar mama si tata vor dormi în acelasi pat. Atunci cand parintii dorm împreuna, ei îsi asigura fericirea si bunastarea tuturor membrilor familiei!

4. Nu va temeti sa treziti un somnoros
Daca copilul doarme mult ziua, iar apoi nu doarme noaptea, nu-i permiteti sa doarma mult în timpul zilei.

5. Optimizati mesele
Daca observati ca pe copil îl trage la somn dupa mancare, faceti asa încat ultima masa sa fie mai copioasa.

6. O zi plina
Fiecare zi a copilului tau trebuie sa fie cat mai bogata si fizic si emotional, dar fara excese, ci în armonie.

7. Aerul din dormitor
Temperatura optima în camera este de 18-21°C, iar umiditatea de 50-70%. Solutionarea acestei întrebari îi revine tatalui.

8. Optati pentru a face baie
O bai racoroasa înainte de somn este foarte binevenita.

9. Pregatirea patului
O saltea dreapta, densa si tare, lenjerie de pat naturala, iar daca copilul are mai putin de trei ani nu aveti nevoie de perna.

10. Aveti grija sa aveti scutece de calitate
Pentru cei mai mici scutecele de calitate sunt foarte importante. Nu trebuie sa economisiti pe acestea!

Stirea anterioara

Ea este femeia care l-a cumințit pe Tudor Chirilă

Stirea Urmatoare

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Paul Aretzu – Dumitru Augustin Doman

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.