Cum ne dăm seama că un avocado este copt

Cum ne dăm seama că un avocado este copt

Nimic nu se compara cu gustul unui avocado perfect copt si cremos, nu-i asa? Cu toate acestea, sa iti dai seama, din start, daca pulpa verde si delicioasa a acestuia este deja gata de savurat nu este o treaba usoara sau la indemana oricui! Chinul taierii unui avocado care este mult prea tare, cand tot ce vrei este o felie cremoasa pe care sa o pui peste sandwich-ul servit la micul dejun este la fel de deranjant ca descoperirea faptului ca bucata pe care tocmai ti-ai achizitionat-o si vrei sa o bagi in salata aceea mare si plina de legume sanatoase si delicioase este deja... maro si cleioasa.

Daca doresti sa iti achizitionezi sau ti-ai cumparat deja un avocado si nu esti sigur/a daca este sau nu deja gata sa fie mancat, nu iti face griji! Exista cateva sfaturi si trucuri usoare si extrem de eficiente care te ajuta sa iti dai seama de starea exacta in care se afla bucata de avocado pe care ai pus mana si nu te mai lasa sa gresesti vreodata atunci cand o alegi, de acum inainte!

Un lucru este cert: nu exista si nu vor exista doua bucati de avocado care sa arate la fel. Vor fi mereu diferente de dimensiune, culoare si forma, in functie de soiul acestuia. Aspectul exterior al unui avocado copt va varia in functie de soiul pe care ai pus mana. Intreaba vanzatorul ce tip este, daca soiul de avocado nu este mentionat in mod clar.

Atunci cand alegi dintr-o gramajoara de avocado, daca vrei sa consumi imediat fructul pe care ai pus ochii, alege-l pe cel care are coaja ceva mai inchisa la culoare – ai sanse mult mai mari sa fie mai proaspat decat unul cu o nuanta mai deschisa. Verifica coaja cu atentie: daca forma acestuia nu este compacta si are zone neregulate, este semn clar ca fructul a fost lovit si ca interiorul a fost afectat. Ia avocado-ul in palma. Preseaza-l usor (fara sa apesi cu buricele degetelor deoarece il poti invineti asa). 

Cum sa interpretezi ce simti:

a) Structura ferma – nu este copt (4-5 zile pana la coacere). Daca nu se inmoaie usor la apasarea blanda, inseamna ca este inca tare si ca va fi copt abia in cateva zile. Are o culoare verde deschis? Inca un semn ca este clar necopt. Daca vrei sa cumperi niste avocado pentru a-i servi in 4-5 zile, atunci asigura-te ca ii vei tine la temperatura camerei. Daca vrei sa se coaca mai repede de 4-5 zile, tine fructele de avocado intr-o punga de hartie, alaturi de un mar sau de o banana. Aceste fructe elibereaza un gaz care grabeste coacerea.

b) Structura usor gumoasa la atingere (1-2 zile pana la coacere). – aproape copt. Un avocado care e usor flexibil atunci cand il strangi in palma inseamna ca mai are foarte putin pana ajunge la starea optima.

c) Structura moale (gata de mancat). Daca fructul de avocado ales se simte exact cat trebuie de moale atunci cand il presezi cu blandete, inseamna ca este copt si deja gata de mancat in aceeasi zi. Daca nu vrei sa il mananci in ziua respectiva ci intr-o zi sau doua, depoziteaza-l in frigider, ca sa nu se strice sau sa ajunga rascopt.

d) Rascopt (nu mai e bun de mancat). Fructele de avocado rascoapte se vor simti extrem de moi la atingere; poate avea adancituri adanci si au miezul de culoare galbena sau maronie inchisa in interiorul fructului. Fructele mult prea coapte vor avea un miros ranced care le va da de gol. Incearca sa eviti sa cumperi fructe rascoapte, vei da, practic, banii degeaba pe ele: cu siguranta sunt deja stricate in interior.

Daca nu ai prea mult timp la dispozitie pentru asta si vrei sa treci peste toate etapele de mai sus, poti sa afli in ce stadui se fla fructul de avocado pe care vrei sa il cumperi cu un simplu gest. Alege avocado-ul pe care vrei sa il cumperi si scoate-i codita ramasa atasata. Daca zona vizibila de fruct de dedesubt are o nuanta galben-verzuie, inseamna ca este bun de cumparat si de mancat. Daca atunci cand indepartezi codita vezi ca miezul este maroniu, inseamna ca fructul de avocado este rascopt sau, din pacate, deja stricat inauntru.

Stirea anterioara

Chioșc metalic din Piața Centrală Botoșani distrus complet de un incendiu - FOTO

Stirea Urmatoare

13 septembrie – Ziua pompierilor din România. 176 de ani de la bătălia din Dealul Spirii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.