Cum ne bucurăm de iarbă, fără căpușe

Cum ne bucurăm de iarbă, fără căpușe

Insecte parazite ce fac parte din clasa arahnidelor, ca si paianjenii, capusele nu sunt daunatoare doar pentru oi sau caini, ci si pentru oameni. Odata infipte sub pielea ta, se hranesc cu sange si elibereaza toxine care te pot imbolnavi. Trebuie inlaturate de indata ce le descoperi, riscurile de complicatii sunt astfel mai mici.

Inainte de toate, incearca sa previi. Mergi printre buruieni numai cu incaltaminte adecvata, care sa-ti protejeze pielea, iar daca tii cu tot dinadinsul sa te asezi pe iarba, foloseste o patura si fii cu ochii-n patru. Intepatura de capusa nu doare, iar de multe ori abia cu prilejul dusului de seara poti descoperi posibilii paraziti.

Ai gasit o capusa pe corpul tau? Prezinta-te la cel mai apropiat cabinet medical ca sa ai siguranta ca aceasta este extrasa ca la carte. Daca totusi nu poti ajunge la doctor imediat si vrei sa duci la bun sfarsit operatiunea de indepartare a insectei la tine-acasa, procedeaza cu atentie: In caz ca te folosesti de o penseta, ai grija sa elimini insecta intreaga – daca ii ramane prins capul sub piele, riscul de infectii locale creste. Ai la-ndemana niste untura? Acopera capusa cu o cantitate considerabila: dupa cateva minute, aceasta ar trebui sa se desprinda singura. O alta solutie care da roade este tinctura de iod. Daca imbibi o bucatica de tifon in aceasta tinctura si tii compresa pe capusa cateva minute, aceasta ar trebui sa cedeze si sa iasa de sub piele.

Mergi la medic: In urma unei intepaturi, pot sa apara iritatii locale, puncte rosii care se maresc de la o zi la alta, dar si simptome precum migrenele, greata, varsaturile, durerile musculare sau articulare ori febra. Fie ca observi sau nu astfel de semne, prezinta-te la medic. Ti se vor administra un vaccin antitetanos si un tratament preventiv cu antibiotice, pe care, de regula, trebuie sa-l urmezi vreme de zece zile. Una dintre cele mai cunoscute complicatii ale intepaturii de capusa este boala Lyme (sau borelioza), care declanseaza complicatii neurologice grave si simptome greu de suportat. Ca sa fii sigura ca nu te-ai contaminat cu bacteria care cauzeaza aceasta afectiune, urmatorul pas este sa faci testul IGM Borellia, care confirma prezenta/absenta bacteriei la 23 de zile de la incident.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Meteorologii au emis o informare meteo de precipitații slabe, sub formă de ninsoare, în nordul Moldovei

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.