Cinci locuri din bucătărie unde găsești cei mai mulți germeni

Cinci locuri din bucătărie unde găsești cei mai mulți germeni

Bucataria este spatiul central in majoritatea caselor. Nimic nu este mai placut decat sa discuti despre ce s-a intamplat toata ziua in timp ce iei o cina gustoasa. De asemenea, este distractiv sa pregatesti masa impreuna cu familia ta sau sa incerci noi retete.

Din pacate, este si un teren propice pentru bacteriile microscopice. „Traficul dintr-o bucatarie obisnuita, cu oameni care intra si ies foarte des, precum si pregatirea si depozitarea alimentelor fac necesare masuri in plus pentru igienizare", spune dr. Randall Phebus, profesor la Universitatea de Stat din Kansas.

Majoritatea acestor microorganisme nu te vor imbolnavi, dar unele, cum ar fi E. coli, salmonella si listeria, pot provoca boli grave, in special la copiii mici, persoanele in varsta si cele cu o imunitate scazuta. Acesti agenti patogeni periculosi se pot ascunde in intreaga bucatarie, dar exista anumite locuri specifice in care se dezvolta. Nu lasa spatiul de gatit sa devina un mediu propice pentru germeni! Iata cateva locuri unde se ascund microbii din bucatarie:

1. Buretii de vase. Poate te gandeai ca, daca pui mereu detergent de vase pe ei, buretii de vase nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Ei bine, tocmai buretii sunt de obicei sursa principala de bacterii din bucatarie. Prevenirea contaminarii incrucisate este una dintre cele mai mari probleme, potrivit expertilor. Atunci cand buretii sunt folositi in intreaga bucatarie pentru mai multe scopuri, ei pot ridica si transporta o multime de germeni.

Solutia: Dezinfecteaza buretele de vase cel putin o data pe zi. Poti sa il pui in masina de spalat vase sau chiar in cuptorul cu microunde, timp de 1 minut. Inlocuieste-l la fiecare 2-3 saptamani. De asemenea, conteaza si materialul din care este facut buretele. Potrivit studiilor de specialitate, buretii din poliuretan contin de 100 de ori mai putine bacterii E. coli decat buretii traditionali din celuloza, dupa 28 de zile de utilizare.

2. Prosoapele de bucatarie. Cercetarile realizate de Societatea Americana de Microbiologie au demonstrat ca, dupa o luna de utilizare, aproximativ jumatate din cele 100 de prosoape de bucatarie testate au fost contaminate cu agenti patogeni cu potential de a provoca intoxicatii alimentare, inclusiv cu E. coli. Familiile non-vegetariene si cele cu mai multi copii au cel mai mare risc de a avea prosoape incarcate cu bacterii in bucatarie.

Solutia: Foloseste prosoapele de bucatarie numai pentru a sterge vasele umede sau pentru a te sterge pe maini dupa ce le-ai spalat. Daca stergi masa sau orice alta suprafata pe care au fost alimente (mai ales daca a fost vorba despre carne), utilizeaza prosoape de hartie de unica folosinta sau schimba imediat prosopul. Spalarea si uscarea acestora in chiuveta nu elimina complet bacteriile, potrivit oamenilor de stiinta.

3. Manerele, clantele, robinetii. Cand pregatesti carne cruda exista potentialul de a contamina orice atingi. Prin urmare, daca dai drumul la apa sau deschizi frigiderul sau usa cuptorului, bacteriile se vor raspandi.

Solutia: Sterge manerele si robinetii de fiecare data cand faci curat in bucatarie. Poate pare evident, dar este foarte usor sa omiti aceste suprafete.

4. Dispozitivele digitale. Smartphone-urile si tabletele au devenit foarte utile in bucatarie, atat pentru cautarea retetelor, cat si pentru petrecerea timpului in timp ce pregatesti noi delicii culinare. Insa, pentru ca le atingi tot timpul, ele devin o sursa importanta de germeni in bucatarie. Potrivit studiilor de specialitate, telefoanele mobile transporta de 10 ori mai multe bacterii decat scaunele de toaleta.

Solutia: Sterge periodic ecranul telefonului sau al tabletei si spala-te pe maini dupa ce le folosesti, mai ales daca gatesti in acelasi timp.

5. Chiuveta. In urma studiilor realizate s-a constatat ca o chiuveta de bucatarie are peste 500.000 de bacterii pe centimetru patrat, fiind cu mult mai contaminata decat chiuveta de la baie. Fructele taiate sau carnea cruda atrag foarte multi microbi, iar zonele din bucatarie sunt foarte vulnerabile la contaminare. De multe ori, pui pungile de cumparaturi sau rucsacul pe masa, lasi bacterii in urma, iar mai tarziu vei manca in acel loc.

Solutia: Tine o solutie dezinfectanta la indemana si foloseste-o in mod regulat pentru a igieniza suprafetele. sursa: eva.ro

Stirea anterioara

Mai ai pe acasă astfel de mileuri vechi de macrame? Iată cât costă acum unul!

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.