Cinci boli pe care le poți lua prin sărut

Cinci boli pe care le poți lua prin sărut

Un simplu sarut poate lasa in urma consecinte extrem de neplacute, avertizeaza medicii infectionisti, citati de CNN. Ei au facut o lista de boli cu care te poti alege in urma unui lucru aparent banal si inofensiv.

1. Orice virus de tipul celor care provoaca raceala sau gripa se transmit in mod sigur in timpul unui sarut, dar nu numai acestea, ci si oreionul si rujeola. Vestea si mai proasta este ca te poti infecta  chiar daca ai tinut buzele lipite. Pentru ca poti contacta bolile pur si simplu stand la mica distanta in fata unei persoane bolnave care tuseste, stranuta sau  atingand o suprafata contaminata si ducand apoi degetele la gura sau la nas. De aceea vaccinurile si desele spalari pe maini sunt foarte importante in evitarea acestor boli contagioase, atrag atentia infectionistii.

2. Mononucleoza este supranumita si „boala sarutului“ este provocata de virusul Epstein-Barr , iar simptomele sunt asemanatoare gripei: febra, dureri in gat, dureri musculare si dificultati la inghitire. Persoanele cu varste intre 15 si 30 de ani sunt cele mai susceptibile sa contracteze virusul, mai spun medicii. Nu exista tratament pentru mononucleoza in afara de repaus la pat, hidratare si medicamente contra durerilor care te ajuta sa supravietuiesti celor doua luni cat dureaza infectia.

3. Herpes simplex este provocat tot de un virus si afecteaza circa jumatate dintre americani care l-au contractat inainte de varsta de 20 de ani, potrivit statisticilor Centrului de Control al Bolilor. Chiar si un usor pupic il poate infecta pe partenerul tau sau pe copil. Contaminarea se produce chiar si inainte ca leziunea sa apara bine conturata. Simptomele sunt clare: mancarime, senzatia de arsura in zona in care urmeaza sa apara leziunea, eventuala durere in gat, febra si salivatie abundenta. O simpla trecere a mainii peste fata si atingerea organelor genitale poate muta infectia.

4. Citomegalovirusul face parte tot din familia herpesurilor care se transmit prin saliva. Majoritatea dintre noi avem anticorpi care lupta impotriva acestuia, dar nu putem sti niciodata daca ne-am infectat sau nu. Aceasta pentru ca adultii sanatosi sau copiii nu au simptome. Infectarea se produce si prin sange, urina, sperma sau lapte si devine o problema pentru persoanele cu sistem imunitar slab. Febra, oboseala, durerile musculare sunt cele mai comune simptome, insa in cazuri se poate ajunge la pneumonie, encefalita sau probleme de vedere.

5. Streptococ de grup A localizat la nivelul cailor respiratorii, in mucusul din nas si gat. Poate fi luat atat prin sarut, cat si in urma folosirii unor vase ale unei persoane infectate. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice. sursa: sanatate.bzi.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.