Ce trebuie să ştii despre boala Lyme. Bacteria nu e în toate căpuşele

Ce trebuie să ştii despre boala Lyme. Bacteria nu e în toate căpuşele

Diagnosticul de boală Lyme, boală infecţioasă transmisă omului prin înţepătura de căpuşă, poate fi pus doar de medicii infecţionişti, a declarat Alexandru Rafila preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, sfătuindu-i pe oameni să evite impostorii.

„Trebuie menţionat că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale acestei bacterii şi că nu toate înţepăturile de căpuşe produc boala Lyme. Afecţiunea este monitorizată permanent în România din 2010, când au fost diagnosticate 312 cazuri. În 2013 au fost diagnosticate 1.052 de cazuri, cu 60 la sută mai puţine decât în anul precedent", a precizat doctorul Rafila.

El a menţionat totodată că boala Lyme poate fi prevenită simplu prin înlăturarea căpuşei la camera de gardă a oricărei unităţi sanitare, toaletarea plăgii şi administrarea unei singur doze de antibiotic la indicaţia medicului.

„Stadiile secundare şi terţiare ale acestei afecţiuni sunt foarte rare şi nu reeprezintă o problemă de sănătate publică. Pentru a evita diagnosticul eronat, tratamentul prelungit şi nejustificat cu antibiotice, care este deosebit de periculos pentru pacienţi, recomandarea noastră pentru public este aceea de a se prezenta doar la clinici şi spitale de boli infecţioase pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului", a adăugat Alexandru Rafila la conferinţa de presă "Mituri şi adevăruri în boala Lyme", organizată cu ocazia Simpozionului "Infecţiile transmise prin vectori în contextul globalizării şi al schimbărilor climatice", organizat de Societatea Română de Microbiologie.

Medicul a precizat că, nu de puţine ori, a citit anunţuri prin care oamenii erau invitaţi să depisteze dacă suferă de boala Lyme.

„Acest lucru nu trebuie luat în seamă, una din cinci căpuşe au potenţial infectant şi, revin, metoda cea mai simplă este scoaterea căpuşei, spălarea locului şi o singură doză de antibiotic. Din nefericire am întrâlnit o persoană care de nouă luni primea tratament cu antibiotic pentru boala Lyme, ceea ce provoacă cu certitudine alte suferinţe", a mai spus medicul.

Anual, la nivel european, sunt raportate aproximativ 85.000 de cazuri de boală Lyme, potrivit datelor de la Centrul europeran de prevenire şi control al bolilor. Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.