Ce este boala metabolică şi la cine apare

Ce este boala metabolică şi la cine apare

Când funcţia metabolică este tulburată, iar organismul primeşte prea multe sau prea puţine substanţe de care are nevoie, apare boala metabolică.

Metabolismul este procesul chimic pe care corpul îl foloseşte pentru a transforma alimentele consumate în substanţe care să ne ţină în viaţă. Mâncarea conţine proteine, carbohidraţi şi grăsimi, iar acestea sunt desfăcute în enzime la nivelul sistemului digestiv şi apoi purtate spre celule unde sunt folosite pe post de combustibil. Organismul foloseşte aceste substanţe fie imediat, fie le depozitează în ficat, în ţesutul muscular sau sub formă de grăsime corporală pentru a le utiliza mai târziu. Corpul nostru este foarte sensibil la erorile care apar în ceea ce priveşte metabolismul, ceea ce face ca boala metabolică să apară când există un dezechilibru între substanţele de care are nevoie corpul pentru a-şi păstra sănătatea.

Ce este boala metabolică şi ce forme are
Există mai multe tipuri de tulburări metabolice. Acestea pot include lipsa unei enzime sau a unei vitamine necesară într-o reacţie chimică importantă; reacţii chimice anormale care împiedică funcţia metabolică normală; o boală a ficatului, a pancreasului, a glandelor endocrine sau a altor organe implicate în metabolism sau carenţe nutriţionale. O boală metabolică se dezvoltă când un organ nu mai funcţionează adecvat, fie din motive genetice, fie din cauza lipsei unui anumit hormon sau a unei enzime, fie din cauza consumului exagerat din anumite alimente.

Diabetul este cea mai raspândită boală metabolică
Milioane de copii şi de adulţi din lumea întreagă suferă de o formă sau alta de diabet. Cel de tip I este de cauză necunoscută şi apare în general în copilărie, iar cel de tip II este de obicei dobândit. Netratat, diabetul de tip 1 duce la afectarea inimii, a vaselor de sânge, a nervilor, ochilor şi rinichilor. Cel de tip II, dacă nu este controlat, poate duce la complicaţii grave precum retinopatie, picior diabetic sau infarct.

O altă boală metabolică răspândită este hipercolesterolemia, care apare când corpul are dificultăţi în a procesa colesterolul. Gena care cauzează hipercolesterolemia este moştenită de la unul dintre părinţi, deci practic o persoană care are hipercolesterolemie se naşte cu această afecţiune (nu este acelaşi lucru cu dislipidemia, care se traduce tot prin valori mari ale colesterolui şi trigliceridelor, dar care apare mai ales din cauza unui stil de viaţă dezechilibrat, cu un consum mare de grăsimi animale, grăsimi trans şi alcool).

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.