Meteorologii au emis o informare meteo de precipitații moderate cantitativ
Ce analize poți să faci ca să vezi dacă ai ficatul sănătos
Analizele de sange pentru ficat sunt efectuate cel mai frecvent alaturi de hemoleucograma. Acestea pot identifica anumite tulburari ale functiei ficatului sau pot fi utile doar pentru evaluarea functiilor acestuia. Pentru a permite acest lucru, este necesara dozarea nivelului anumitor enzime (proteine) din sange. In mod normal, aceste enzime sunt prezente la nivelul celulelor hepatice, insa, daca exista anumite tulburari, acestea sunt eliberate in circulatia sangvina. Enzimele sunt proteine prezente in tot corpul si fiecare dintre acestea are o functie unica. Acestea accelereaza reactiile chimice din organism.
Cel mai frecvent dozate enzime sunt reprezentate de aminotransferazele. Acestea includ aspartat aminotransferaza (AST) si alaninaminotransferaza (ALT). Aceste enzime sunt prezente in mod normal in ficat, insa sunt eliberate in sistemul circulator doar atunci cand este vorba despre o afectiune a ficatului. Cresterea nivelului acestora reprezinta o afectare a ficatului ce nu trebuie lasata neinvestigata, potrivit farmaciata.ro.
Pe langa aceste enzime, AST si ALT, in tabloul analizelor medicale pentru ficat intra si fosfataza alcalina, 5’nucleotidaza si gamma-glutamil transpeptidaza (GGT), dintre cele mai importante si frecvent interpretate.
Pe langa dozarea enzimelor hepatice (AST si ALT), sunt necesare si alte teste care evalueaza functia hepatica, precum:
Coagulograma – masoara abilitatea sangelui de a se coagula si este utila pentru prevenirea sangerarii si a aparitiei vanatailor.
Albumina – este o proteina produsa la nivelul ficatului. Daca valoarea acesteia este mai mica decat in mod normal, atunci poate fi vorba despre o boala hepatica cronica sau chiar despre ciroza.
Bilirubina – aceasta este produsa de distrugerea celulelor rosii la nivelul ficatului. Este, apoi, eliberata sub forma de bila in fecale. Afectiunile hepatice pot fi decelate si prin prezenta unui nivel crescut al bilirubinei. In plus, testarea pentru o eventuala infectie virala acuta sau cronica cu virus B sau C este necesara pentru a exclude o cauza mai severa.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.