Care sunt simtomele bolii Lyme provocată de căpușe

Care sunt simtomele bolii Lyme provocată de căpușe

Schimbările de temperatură şi precipitaţiile din lunile calde ale anului duc la creşterea numărului de persoane care ajung la spital cu muşcături de căpuşe. Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a lansat deja o alertă epidemiologică pentru boala Lyme, numită şi borelioză care apare în urma acestor muşcături de căpuşe.

Autorităţile sanitare din Sibiu au lansat alerta ca urmare a faptului că anul trecut numărul pacienţilor care au ajuns la spital muşcaţi de căpuşe în lunile calde ale anului de a fost de 1.713 persoane, aproape dublu faţă de anul anterior. Numărul cazurilor de boală Lyme a fost de 63, faţă de 44, în anul 2014.

Ce este borelioza
Boala Lyme, numită şi borelioză este o infecţie bacteriană transmisă prin muşcătura de căpuşe. Aceste căpuşe trăiesc în părul animalelor, hrănindu-se cu sângele acestora. Transmiterea la oameni se face prin contact direct, când mergem la iarbă verde, la picnic sau prin intermediul animalelor de companie.

Boala debutează sub forma unor umflături ale pielii, după care capătă un aspect inelar cu marginile roşietice. Perioada de incubaţie este de o lună după care apare aşa-numitul eritem migrator. Infecţia se răspândeşte în tot corpul prin sânge şi evoluează lent. Majoritatea cazurilor de borelioză apar în lunile calde ale anului.

Simptomele bolii includ: eritemul cronic migrator (pată/pete cu aspectul unui ochi de bou, roşu, apărute la locul muşcăturii, care se extind pe corp); febra; durerile musculare şi articulare; durerile de cap; frisoanele; oboseala şi inflamarea ganglionilor limfatici.  Mai rar pot apărea mărirea în volum a splinei, hepatita, tusea seacă sau conjunctivita. Boala afectează şi inima şi meningele.
 
Depistată din vreme, borelioza se tratează cu antibiotice administrate oral, în caz că apar şi complicaţiile neurologice aceste medicamente trebuie administrate intravenos.
 
Copiii şi muncitorii în aer liber – agricultorii, silvicultorii, lucrătorii de la căile ferate, de la explotarea gazelor naturale, electricienii care muncesc la înălţime, constructorii, grădinarii, topografii sunt cele mai expuse categorii care pot contacta boala.

Măsuri recomandate de medici
·    Purtaţi pălărie şi îmbrăcăminte deschisă la culoare, bluze cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, introduşi în ghete şi sosete;
·    Utilizaţi insectifuge care să confere protecţie pe toată durata cât vă aflaţi în aer liber;
·    Folosiţi insectifuge precum permethrina care distruge căpuşele. Substanţa poate fi aplicată doar pe îmbrăcăminte, nu şi pe piele. O singură aplicare pe pantaloni şi încălţăminte protejează chiar dacă acestea sunt spălate;
·    Verificaţi zilnic pielea şi îmbrăcămintea pentru a depista căpuşele. Cele mici pot rămâne nesesizate; Nu uitaţi de păr, axile şi abdomen.
 
Căpuşa depistată trebuie îndepărtată cu o pensetă cu vârf subţire.Prindeţi cu fermitate corpul căpuşei în imediata apropiere a pielii îndepărtaţi corpul căpuşei de la nivelul tegumentuluiprintr-o mişcare fermă; Spălaţi suprafaţa cutanată cu apă şi săpun.

Îndepărtarea căpuşelor infectate în decurs de până la 24 de ore reduce riscul. de a vă contamina cu bacteria răspunzătoare pentru boala Lyme. sursa: stiri.com.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.