Care sunt simptomele deficienței de vitamina A?

Care sunt simptomele deficienței de vitamina A?

Vitamina A este un nutrient esențial, cunoscut pentru rolul său în menținerea sănătății vederii. Lipsa acestei vitamine poate afecta diverse funcții ale organismului. Află mai multe despre simptomele deficienței de vitamina A.

Când organismul nu primește suficientă vitamina A, pot apărea modificări la nivelul vederii și se poate slăbi sistemul imunitar. De asemenea, deficitul de vitamina A poate influența semnificativ sănătatea pielii.

Vitamina A este una dintre cele mai esențiale substanțe nutritive pentru sănătatea organismului. Deficitul de vitamina A poate fi recunoscut prin observarea mai multor simptome, permițând tratarea acestuia încă din stadiile incipiente.

Dacă te confrunți frecvent cu această deficiență, este recomandat să consulți un medic. Acesta îți va oferi sfaturi necesare pentru tratament. În plus, poți încerca să incluzi în dieta ta legume bogate în vitamina A, precum dovleacul, pepenele galben, morcovii și cartofii dulci.

Orbire nocturnă

Orbirea nocturnă, cunoscută științific ca nictalopie, apare atunci când ochii întâmpină dificultăți în adaptarea la lumina slabă, fiind un simptom al deficienței de vitamina A. În condiții de lumină scăzută, persoanele cu deficiență de vitamina A pot vedea lucrurile aproape negre.

Celulele cu bastonașe din retină conțin o proteină receptor care se sintetizează din vitamina A și se regenerează în întuneric. Lipsa vitaminei A duce la niveluri mai scăzute de rodopsină, ceea ce provoacă orbirea nocturnă.

Simptome ale deficienței de vitamina A

Senzația de ochi uscați și mâncărimea pot fi rezultatul unui spectru larg de simptome, inclusiv oboseală oculară și epuizare, conform Business Insider. Xeroftalmia, cunoscută și sub numele de "ochi uscați", apare atunci când organismul nu poate produce suficiente lacrimi. Această afecțiune afectează conjunctiva, determinând o uscăciune extremă a albului ochilor, adesea cu aspectul unui material îndoit.

Vindecarea încetinită a infecțiilor pielii

Vitamina A susține activitatea celulelor responsabile de sănătatea și elasticitatea pielii. Carotenoidele și vitamina A joacă un rol crucial în dezvoltarea țesuturilor și a celulelor. Lipsa acestui nutrient poate încetini procesul de vindecare a infecțiilor cutanate.

Încetinirea creșterii la copii

Copiii care nu primesc suficientă vitamina A pot experimenta încetinirea ritmului de creștere, deoarece această vitamină este esențială pentru dezvoltarea organismului. Suplimentele de vitamina A pot stimula creșterea, conform Healthline.

Deficiența de vitamina A și vedere slabă

Modificările în percepția vizuală sunt frecvente simptome ale deficienței de vitamina A. Poți observa o vedere diminuată în timpul nopții sau senzații de iritare și uscăciune la nivelul ochilor.

Vindecarea încetinită a rănilor

Nivelele scăzute de vitamina A sunt asociate cu vindecarea lentă a rănilor. Vitamina A este esențială pentru formarea colagenului, o componentă vitală pentru sănătatea pielii. Deficitul acestui nutrient poate afecta capacitatea organismului de a se regenera.

Este important să consulți un medic pentru diagnostic și tratament. Informațiile prezentate în acest articol sunt în scopuri informative și nu înlocuiesc sfaturile medicale profesionale. Sursa: stiridinsanatate.com
 

Stirea anterioara

Accident la intrarea în Hudești! Două tinere rănite au fost transportate la spital

Stirea Urmatoare

Important! Recalcularea pensiilor la cerere. Ce trebuie să facă pensionarii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.