Când administrăm antibiotice unui copil

Când administrăm antibiotice unui copil

A-i oferi copilului antibiotic, mai ales la o varsta frageda reprezinta o solutie de urgenta, recomandata întotdeauna de medicul pediatru. Desi efectele antibioticelor sunt considerate miraculoase atunci cand vine vorba de o îmbolnavire severa, exista totusi o serie întreaga de efecte adverse pe care nu le putem contesta. Tocmai din acest motiv, parintii trebuie sa fie foarte prudenti atunci cand le ofera micutilor lor. Infectiile urechii, pneumoniile, dar si alte tipuri de infectii bacteriene pot fi tratate numai cu ajutorul antibioticelor.

Aceste substante sunt extrem de puternice si au rolul de a distruge bacteriile patrunse în organism din cauza carora copilul va face febra si se va lupta pentru a le înfrange, punandu-si în actiune toti anticorpii. Uneori, actiunea anticorpilor pare sa nu fie de ajuns, asa ca ne simtim nevoiti sa apelam la antibiotic.

Antibiotice cu limita! Desi ne-ar placea ca micutul nostru sa depaseasca mai usor raceala ori alte viroze care îi produc un mare disconfort, acestea nu pot fi vindecate decat cu antibiotic. Astazi, multi parinti sunt de parere ca raceala se poate trata cu ajutorul antibioticelor, asa ca nu stau mult pe ganduri pana ajung în fata farmacistului pentru a face o mare greseala, necunoscand ca antibioticele distrug bacteriile din organism si nu infectiile virale ale copiilor mici. Astfel, atunci cand începi administrarea antibioticelor la copii ori de cate ori da primul semn de raceala, nu vei face altceva decat sa îi oferi un tratament care nu-l ajuta, ba din contra, îi poate dauna starii de sanatate, slabindu-i imunitatea si provocandu-i si numeroase reactii adverse. Alergiile, diareea, probleme la nivelul ficatului, urticaria sunt doar cateva dintre cele mai frecvente reactii adverse ale antibioticelor. În plus, sunt medicamente foarte tari care i-ar putea dauna sistemului digestiv destul de sensibil.

Antibioticele pot fi administrate doar cu recomandare medicala! Nu îi oferiti niciodata copilului mic astfel de medicamente dupa ureche, întrucat problemele care pot aparea sunt extrem de numeroase. Este indicat ca la primele semne de boala, copilul sa ajunga în cabinetul medicului pediatru care îi va putea prescrie corect tratamentul necesar vindecarii, în urma unei investigatii atente. Copiii nu vor scapa de antibiotic atunci cand sunt suferinzi de gripa, infectii ale urechii ori pneumonie. Toate acestea sunt cauzate de bacterii patrunse în organism, care trebuie distruse rapid. Modul de administrare al antibioticelor este la fel de important. Acestea nu trebuie întrerupte doar la primele semne de bine ale copilului, ci tratamentul trebuie dus pana la capat, fara întrerupere. La fel, este important sa se respecte cu mare strictete ora la care li se ofera medicamentul si sa nu se întarzie administrarea lor întrucat exista riscul ca efectele sa nu se mai produca. Foarte important este ca probioticele cu rol în protejarea stomacului sensibil, sa nu fie oferite în acelasi timp întrucat ar putea anula efectele substantelor active ale antibioticelor.

Efecte adverse la copiii mici. Micutii nostri ar putea dezvolta numeroase reactii adverse. Cele mai întalnite sunt alergiile cu care se confrunta din ce în ce mai multi bebelusi ce sunt nevoiti sa primeasca antibiotic la varste fragede. În acelasi timp, terapia cu antibiotic va putea determina aparitia unor bacterii rezistente, fiind astfel nevoie de un tratament destul de puternic pentru a putea fi distruse. Antibioticele produc numeroase efecte adverse, iar accentuarea acestora este destul de pronuntata în cazul în care copiii sunt foarte mici. Astfel, pot determina aparitia astmului, slabind sistemul imunitar al copilului. Antibioticele diminueaza capacitatea ficatului de a filtra substantele pe care le primeste. Diareea, distrugerea florei intestinale, fluoroza, urticaria sunt cateva dintre cele mai comune astfel de reactii cu care se va putea lupta copilul atunci cand este mic. De aceea, parintii sunt îndrumati sa manifeste prudenta si sa nu îi ofere copilului doza mare fara a avea recomandarea medicului. Concluzia este una extrem de simpla: atunci cand medicul recomanda, folositi-l cu încredere! În caz contrar, nu abuzati de astfel de medicamente, întrucat sunt nocive pentru starea de sanatate a copilului mic!

Stirea anterioara

Pompieri botoşăneni avansaţi în grad, la Botoșani, de Ziua Protecției Civile din România - FOTO

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.