Beneficiile plantei aloe vera: bună de pus pe rană

Beneficiile plantei aloe vera: bună de pus pe rană

Egiptenii antici au descoperit primii puterea terapeutică a aloei vera. Utilizau gelul vindecător în calmarea arsurilor şi rănilor deschise. Cu timpul, s-au descoperit şi alte beneficii ale acestei plante, cum ar fi îmbunătăţirea digestiei.

Frunzele cărnoase de aloe vera au în interiorul lor un suc cu proprietăţi terapeutice, despre care legendele spun că a fost folosit pentru conservarea trupului lui Iisus. Este indicat să fie culese când planta are 2-3 ani, pentru că atunci deţine cele mai multe calităţi vindecătoare. Din frunze se extrage un gel, care este ingredient de bază în băuturi şi preparate indicate în diferite afecţiuni, chiar şi în fortificarea sistemului imunitar. În scop terapeutic, aloe vera se poate folosi în diferite forme: pulbere, gel, capsule, suc, creme, dar se poate utiliza şi în stare proaspătă.

Tratează problemele pielii
În caz de înţepături de insecte, răni deschise, psoriazis sau zona zoster sunt utile cataplasmele cu aloe vera. Zdrobeşte într-un mojar 1-3 frunze mature de aloe şi aplică-le pe zonele cu probleme. Acoperi apoi cu tifon steril sau o bucată de bumbac şi laşi cel puţin 15 minute să îşi facă efectul.

Bun antiseptic şi antiinflamator
Proprietăţile medicinale ale plantei au început să fie apreciate încă din vechime. Seva de aloe are acţiune laxativă, iar gelul, pe lângă efectele benefice asupra sistemului imunitar, oferă calităţi terapeutice antibiotice, antiinflamatoare şi antiseptice. Proprietăţile antiseptice ale plantei sunt de ajutor în tratarea unor boli de piele, cum sunt eczemele şi psoriazisul. O serie de cercetări sugerează că aloe vera, datorită efectele antiinflamatoare, poate acţiona pozitiv şi în afecţiunile reumatice.

Menţine sănătatea orală
Ştiai că aloe vera menţine sănătatea dinţilor şi a cavităţii bucale? Preparatele din gelul de aloe protejează dinţii de carii şi are efecte antibacteriane si antimicrobiene naturale. Din cercetări experimentale, a reieşit că apa de gură pe bază de aloe vera este o alternativă eficientă la produsele similare din comerţ. Pune gel pe periuţă şi masează dinţii cu el câteva minute. Aloe vera constituie o opţiune de tratament şi în caz de afte.

Reglează nivelul de zahăr din sânge
În urma studiilor clinice, s-a descoperit că aloe poate acţiona asupra glicemiei, mai precis scade nivelul de zahăr din sânge. În cadrul unui studiu, oamenii de ştiinţă au administrat zilnic, 1 lună şi jumătate, câte 1 lingură de suc de aloe pacienţilor cu diabet. La final, au observat că glicemia bolnavilor a scăzut.

Atenţie! Dacă iei tratament alopat pentru diabet, întreabă medicul dacă poţi lua remedii cu aloe! Acţiunea binefăcătoare a plantei poate interfera cu medicamentele.

Scade nivelul colesterolului
Substanţele nutritive din aloe vera pot stimula creşterea nivelului de colesterol „bun“ şi scăderea colesterolului nociv pentru sănătate, dar şi a trigliceridelor. Efectele antiinflamatoare deţinute de plantă pot acţiona şi în prevenirea întăririi arterelor şi a hipertensiunii. Se recomandă administrarea unei linguri de suc de aloe cu apă sau suc, dimineaţă, înainte de masă.

Info: După ce ai desfăcut recipientul cu gel sau cu suc de aloe vera, păstrează-l la temperaturi joase ori la frigider.

Favorizează slăbirea
În caz că nu ştiai, sucul de aloe vera poate fi şi un excelent supliment pentru slăbit. Înainte să începi o dietă, ţine o cură de detoxificare cu aloe vera, pentru că această plantă are şi efecte detox recunoscute. Odată ce elimini toxinele din corp, care îngreunau digestia şi metabolismul, procesul de slăbire va fi unul mai rapid. Când ţi-e foame, poţi bea o lingură de suc cu apă. Acest amestec îţi potoleşte foamea şi îţi furnizează substanţe nutritive, cu puţine calorii.

Susţine digestia
Beneficiile plantei includ şi efectele pozitive asupra digestiei şi cele de prevenire a constipaţiei. În tratamentul sindromului de colon iritabil, dar şi a crampelor musculare, se recomandă tinctura de aloe. O poţi prepara dintr-o frunză de aloe vera, pe care o tai bucăţele şi o laşi la macerat 2 săptămâni în 200 ml de alcool de 40 de grade. După această perioadă, strecori lichidul şi îl păstrezi într-un recipient închis la culoare. Consumă 1 linguriţă de tinctură dizolvată într-un pahar cu apă, dimineaţă, la prânz şi seara.

Aşa prepari sucul!
Ca să prepari sucul binefăcător, extrage cu un cuţit gelul din frunzele de aloe vera. Cele peste 2 ani au maximum de proprietăţi benefice pentru sănătate. Ai nevoie de 1 frunză de aloe, o jumătate de cană de apă, 1 lingură de miere, ingrediente pe care le amesteci până când devine o compoziţie omogenă.

Are şi precauţii
Când este administrată intern, aloe vera poate dezechilibra flora intestinală, provocând diaree. În acest mod, poate scădea nivelul de potasiu din sânge. De asemenea, aloe vera luată în exces şi fără acordul medicului poate favoriza apariţia colitei. Nu se recomandă remediile din această plantă gravidelor, femeilor care alăptează, copiilor mici şi trebuie evitată de cei cu boli de rinichi sau de ficat.

Stirea anterioara

Răzvan Simion „L-am găsit leșinat, era într-o stare…vai de el, a venit ambulanța să îl resusciteze, era rău”

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.