Alergia la Ambrozie, cea mai alergenică buruiană din România!

Alergia la Ambrozie, cea mai alergenică buruiană din România!

Ambrozia este recunoscută drept planta cu un alergen extrem de întâlnit, care cauzează cele mai multe alergii. Află tot ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie, cauze, simptome și tratament pentru alergii!

Ce înseamnă alergia la ambrozie?
Ambrozia este cunoscut și sub denumirea de iarba de paragină sau iarba pârloagelor, în funcție de zonă. Face parte dintr-o familie de buruieni cu un alergen des întâlnit, iar când o persoaană insipiră polenul de la ambrozie, aceasta se poate confrunta cu simptomele unei alergii. Alergia este, mai exact, o disfuncție a sistemului imunitar, o reacție exagerată și anormală a sistemului imunitar. Acesta percepe greșit alergenul și îl găsește un factor agresant.

Cum se produce alergia la ambrozie?
Ambrozia eliberează grăuncioare de polen care plutesc în aer. O dată inhalate, grăuncioarele de polen se fixează pe mucoasa din interiorul nasului ori plămânilor, organismul interpretează greșit mesajul chimic al polenului și astfel se declanșează o serie de evenimente biochimice. Anticoropii se atașează de multe alte celule din sânge numite și mastocite, iar acestea din urmă eliberează histamine împotriva atigenului. Histaminele au rol inflamator și produc un grup de simptome specifice cunoscute și prin următoarele semne:
Nas care curge;
Obstrucție nazală;
Strănut;
Tuse;
Gât iritat;
Astm alergic;
Ochi roșii care lăcrimează;
Agravarea sau acutizarea astmului bronșic;
Apatie;
Somnolență;
Pierderea totală a mirosului.

Alergia la ambrozie Ambrozia – perioada maximă de polenizare în august-septembrie și se prelungește până la sfrșitul lunii octombrie. Semințele care sunt răspândite prin vânt germinează primăvara, planta crește o dată cu majoritatea buruienilor, iar până la jumătatea lunii iulie, ambrozia devine dominantă, atunci când își dezvoltă învelișul floral. Planta ambrozia este rezistentă la arșiță și secetă, tocmai din această cauză ea se dezvoltă foarte repede, în orice condiții. Planta de ambrozie se înmulțește prin semințe, care pot rezista în pământ mai mult de un sezon de vegetație până să germineze.

Alergia la ambrozie – simptome Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienților acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreții nazale abundente, ochi roșii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare). „Sursele de alergene sunt numeroase, iar manifestările conjunctivale și respiratorii sunt cauzate în principal de alergenele aeropurtate. Principalele aeroalergene ce pot induce manifestări sezoniere toamna sunt reprezentate de sporii anumitor specii de mucegaiuri și polenul plantelor ce înfloresc în această perioadă (în special buruieni). Deși există variații importante în funcție de condițiile climaterice, vorbim de un sezon -al buruienilor- în perioada august-octombrie.”, explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.