Află de ce se înroşeşte pielea de la Soare

Află de ce se înroşeşte pielea de la Soare

Pielea devine roşie, fierbinte, dureroasă după expunerea prelungită la soare. După un studiu, cercetătorii sunt în măsura să explice ce transformări se petrec în celulele pielii, atunci când se ajunge la o astfel de stare.

Dintre toate radiatiile emise de soare, ultravioletele B (UVB) sunt responsabile in cea mai mare masura de arsurile solare. Ele agreseaza celulele pielii si in particular keratinocitele, situate in stratul superficial, epiderma. Aceste keratinocite sunt punctul de plecare al procesului inflamator, potrivit unui studiu publicat in Nature Medicine si preluat de Le Figaro.

Descoperirea semnalului de alarma al celulelor

Totul incepe in nucleul celulelor. Acolo, se gasesc mici molecule de ARN specifice. Spre deosebire de moleculele lungi de ARN (acid ribonucleic), numite "mesager", care furnizeaza codul de sinteza a proteinelor, aceste molecule mici de ARN necodate se altereaza sub influenta UVB. Iradierea conduce la schimbarea formei acestora.

Experimentele cercetatorilor efectuate pe soareci si culturi de celule au demonstrat ca aceste molecule de ARN modificate prin iradiere se fixeaza de receptori specifici, declansand cascada de evenimente care produce in final inflamatia, adica inrosirea pielii.

Aceasta inrosire, dezagreabila si dureroasa, contribuie la eliminarea celulelor deteriorate de catre UBV si initiaza vindecarea. Inflamatia reprezinta deci o reactie de aparare necesara reinsanatosirii pielii. Celulele al caror cod genetic este deteriorat prin expunerea la soare sunt susceptibile de a deveni cancerigene.

Noi terapii in perspectiva 

Descoperirea mecanismului prin care radiatiile ultraviolete genereaza inflamatia are multiple implicatii. Aceste mici molecule de ARN pot fi utilizate ca alternativa la tratamentul prin fototerapie al anumitor boli de piele, cum ar fi psoriazisul.

Blocarea acestor molecule ar putea permite atenuarea simptomelor fotosensibilitatii, cand apar inrosiri ale pielii la expunere minima la soare.

Intelegerea mecanismului de inrosire a pielii poate permite, de asemenea, punerea la punct a unor terapii eficiente de combatere a efectului distructiv al ultravioletelor, in scopul evitarii aparitiei cancerului de piele. sursa:ziare.com

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.