Adevărul despre măselele de minte pe care toţi dentiştii îl ascund!

Adevărul despre măselele de minte pe care toţi dentiştii îl ascund!

Maseaua de minte este un subiect care dă naștere tot mai multor confuzii în mintea tot mai multor persoane. Are vreun rol sau nu? Trebuie sau nu scoasă, și dacă da, de ce? Când erup măselele de minte?

Iată răspunsuri care vor elucida câteva dintre misterele conturate în jurul măselelor de minte, cunoscute și sub denumirea de al treilea molar.

Câte măsele de minte avem și când erup acestea?

O persoană poate avea patru măsele de minte, trei, două, una sau niciuna. Cert este faptul că nicio persoană nu are mai mult de patru molari de minte. Aceștia sunt situati simetric, la periferiile arcadelor dentare. Spre deosebire de alți dinți, vârsta de erupție a măselelor de minte este mai înaintată și se încadrează între 16 și 25 de ani. Există persoane care se pot confrunta cu erupția molarilor de minte și la 40 de ani, dar cazurile sunt rare.

Au molarii de minte vreun rol în masticație?

În prezent, puțin sau deloc. Molarii de minte sunt reminiscențe ale strămoșilor noștri, care foloseau intens acești dinți pentru a mesteca hrana fibroasă și tare. Însă pe măsura ce obiceiurile alimentare s-au schimbat, acestea au devenit aproape inutilizabile în mestecarea mâncărurilor.

Este adevărat că trebuie scoase, chiar dacă nu sunt cariate?

Extracția măselelor de minte este un subiect controversat, care induce adesea în eroare pacienții. Mulți medici recomandă extracția lor în scop profilactic, întrucât sunt mult mai expuși carierii și afecțiunilor stomatologice decât alți dinți. În realitate, extracția măselelor de minte este necesară în cazul:

infecției gingivale;
inflamației țesutului gingival din jurul coroanelor măselelor;
în care nu există suficient spațiu pentru a erupe ori penetrează gingia într-o poziție nefirească;
în care împiedică sau afectează evoluția unui tratament ortodontic;
sunt cariate;
afectează sănătatea dinților învecinați;
a ramas inclusă în os și nu reușește să penetreze gingia.

Stirea anterioara

Cum a ajuns protejata lui Smiley, din haremul fostului iubit al Innei, în echipa cantăreței internaționale. Combinații savuroase la „Vocea”

Stirea Urmatoare

Botoșănenii invitați la vernisajul expoziției de grafică Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.