Vrei să votezi în localitatea unde stai, nu în cea unde ai domiciliul? Iată ce trebuie să faci

Vrei să votezi în localitatea unde stai, nu în cea unde ai domiciliul? Iată ce trebuie să faci

Alegerile locale din 5 iunie se apropie cu pasi repezi si multi alegatori si-ar dori sa poata vota in localitatea unde locuiesc efectiv, nu in cea in care au domiciliul inscris oficial in acte. „Ce fac daca vreau sa votez in Bucuresti, unde invat, nu acasa, la Suceava?", a intrebat un cititor.

Intrebarea vine in contextul in care la alegerile precedente multi flotanti (cetateni care au resedinta in alta localitate decat cea de domiciliu) au stat ore in sir la coada la sectiile special amenajate pentru ei (foto), iar unii chiar au cedat, renuntand sa isi mai exercite dreptul de vot.

Anul acesta, pentru cei care au actele in regula exista posibilitatea inscrierii in Registrul electoral, dupa cum se precizeaza in raspunsul primit la redactie din partea Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

Astfel, potrivit art. 18 din Legea nr. 115/2015, „Pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei scrutinului, cetatenii cu drept de vot care si-au stabilit resedinta in circumscriptia electorala in care au loc alegeri pot solicita primarului, pe baza actului de identitate, inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta pentru scrutinul respectiv".

Atentie! „Persoanele care au solicitat sa fie inscrise in Registrul electoral cu adresa de resedinta isi vor exercita dreptul de vot numai in circumscriptia electorala unde isi au resedinta si vor figura numai in listele electorale permanente ale respectivei circumscriptii".

Pe de alta parte, persoanele care nu solicita inscrierea in Registrul electoral pot vota in localitatea de resedinta numai daca fac dovada adresei de resedinta, adica daca sunt inregistrati oficial. „In acest caz, ei sunt inscrisi de presedintele biroului electoral al sectiei de votare in lista suplimentara", precizeaza AEP.

Singura solutie pentru cei care nu pot dovedi ca au resedinta intr-o alta localitate (de exemplu studentii care stau cu chirie in Bucuresti, dar nu si-au facut vize de flotant) este sa mearga in ziua alegerilor in localitatea de domiciliu pentru a putea vota.

Daca vrei sa verifici care este sectia de votare la care esti arondat, foloseste Registrul Electoral.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor de Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.