Senatorii, obligați să-şi susţină declaraţiile politice în plen, nu doar să le depună

Senatorii, obligați să-şi susţină declaraţiile politice în plen, nu doar să le depună

Senatorii vor fi obligaţi să-şi susţină declaraţiile politice de la tribuna Parlamentului şi nu doar să le depună la secretariatul de şedinţă pentru a fi publicate în Monitorul Oficial, potrivit deciziei luate, luni, de conducerea acestei Camere legislative.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat, după şedinţa Biroului Permanent, că "declaraţiile politice au condiţia de a fi prezentate în plen".

El a explicat că cele 90 de minute alocate declaraţiilor politice se împart, potrivit algoritmului, fiecărui grup parlamentar, social-democratul precizând că nimeni nu are voie să depăşească timpul alocat partidului. Pe de altă parte, acesta a subliniat că în opinia membrilor Biroului Permanent, importanţa declaraţiilor politice ar trebui să crească.

"Ele sunt prezente în plen, dar, din păcate, reverberaţia lor înseamnă presă (...)", a spus Dumitrescu.

"Este o problemă mai complicată care derivă şi din cauza noastră, a parlamentarilor, pentru că nu reuşim să facem acele declaraţii care să vă incite, ca să o aduceţi ca ştirea zilei, pe de o parte, şi, pe de altă parte datorită faptului că în politica actuală televiziunile practic lucrează în timp real cu declaraţiile", a comentat senatorul PSD. Parlamentarul a opinat că declaraţiile politice ar trebui să dinamizeze, astfel încât acest instrument să fie mai util.

El a adăugat că în Parlamentul European o declaraţie politică durează un minut şi jumătate şi poate fi făcută fără condiţie de cvorum.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, critica, în februarie, obiceiul unor parlamentari de a nu-şi prezenta în plen declaraţiile politice, aceştia rezumându-se să le înregistreze la secretariatul şedinţei pentru a fi publicate în Monitorul Oficial.

De cele mai multe ori, senatorii îşi prezintă declaraţiile politice în timp ce în sala de şedinţă sunt doar câţiva colegi, care aşteaptă să îşi prezinte propriile declaraţii.

Mulţi dintre parlamentari optează să nu îşi mai citescă declaraţiile politice în plen, şedinţele dedicate acestor intervenţii având loc dimineaţa devreme, înainte de şedinţele în plen dedicate dezbaterii şi adoptării proiectelor de lege şi iniţiativelor legislative.

Aceştia doar îşi înregistrează declaraţiile, care, potrivit procedurilor, sunt incluse în stenograma şedinţei şi apoi publicate în Monitorul Oficial.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.