Senator Doina Federovici: Cancerul la sân, o maladie care poate fi învinsă

Senator Doina Federovici: Cancerul la sân, o maladie care poate fi învinsă

1 octombrie este Ziua Internațională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, o maladie teribilă care afectează, din nefericire, un număr foarte mare de femei din România. În cazul cancerului la sân, esentiale sunt prevenția și detectarea maladiei în stadii incipiente, caz în care rata de supraviețuire este de 98%.

În ultimii doi ani, Ministerul Sănătății a luat o serie de măsuri extraordinare în beneficiul pacientelor, pentru a le susține atât pe parcursul procedurilor medicale, cât și în dificila perioadă post-operatorie. Printre acestea se numără decontarea investigaţiei PET-CT (scanare de înaltă rezonanţă pentru depistarea şi stadializarea cancerului) şi a reconstrucţiei mamare după afecţiuni oncologice prin endoprotezare.

„Pentru a avea șansa vindecării și a unei vieți normale, mamele, bunicile și surorile noastre au nevoie de sprijin, atât din partea statului, cât și din partea familiei. Nouă, celor apropiați, ne revine sarcina de a le încuraja să nu neglijeze investigațiile care le pot salva viața. Statului îî revine obligația de a le asigura accesul la tratamente moderne care le pot asigura vindecarea.” a declarat președintele OFSD Botoșani, senatorul Doina Federovici.

În 2014, un număr de 800 de bolnave cu cancer mamar au beneficiat de reconstrucţie mamară, un buget de 2,52 milioane de lei fiind alocat în acest scop. Totodată, 3.000 de paciente au efectuat investigaţii PET-CT, suma totală alocată fiind de 12 milioane de lei. Tot din 2015, tratamentele de radioterapie sunt decontate integral atât în unitățile sanitare de stat, cât și în cele private. Șapte medicamente noi pentru diverse afecţiuni oncologie pentru care nu există alternativă terapeutică au intrat din august 2015 pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

„Pacientele au astfel acces gratuit și mult mai rapid atât la proceduri cât și la tratamente performante. Statul roman aloca fonduri pentru deschiderea de noi centrele de tratament cu profil oncologic, în locul celor închise în perioada guvernării PDL. Astfel, la începutul anului 2015 au fost alocate fonduri de peste 27 milioane lei pentru proiectarea și execuția Compartimentului de radioterapie al Spitalului de Urgență din Bacău. Pentru realizarea și dotarea Institutului Regional de Oncologie Timisoara a fost alocată de la bugetul de stat suma de 500 milioane lei. De asemenea, Ministerul Sănătății a  semnat un proiect de peste 5,6 milioane de euro ce va asigura infrastructura de baza – aparate RMN și de anestezie pentru 4 centre regionale din domeniul oncologiei pediatrice.” a precizat liderul femeilor social democrate din Botoșani.

Stirea anterioara

Portariuc despre acuzațiile DNA împotriva lui Cătălin Flutur: „Îi acord sincer prezumția de nevinovăție”

Stirea Urmatoare

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi, pentru siguranța cetățenilor. Haine și țigarete Duty Free confiscate - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.