Deputat Costel Şoptică: „Cadastrul agricol, problemă naţională”

Deputat Costel Şoptică: „Cadastrul agricol, problemă naţională”

Deputatul PNL Botoşani, Costel Şoptică, a susținut marți, 22 octombrie 2013, o declarație politică cu titlul „Cadastrul agricol, problemă naţională”.

Vă prezentăm conținutul declarației politice:

„Sistemul de subvenţionare a agriculturii din partea Uniunii Europene a scos la iveală un mare neajuns – lipsa cadastrului pentru terenuri. Reforma Politicilor Agricole Comune a însemnat, în primul rând, schimbarea modalităţii de subvenţionare, de la sprijinul în funcţie de producţie, la cel în funcţie de suprafaţa de teren exploatată. De aici şi nevoia unui control strict în ceea ce priveşte terenurile ce intră în programul de subvenţionare.

România are o situaţie atipică, ce are un mare impact asupra derulării programelor de susţinere comunitară. Legile funciare ce au fost aplicate după 1989 au dus la fărâmiţarea terenurilor, astfel că noii proprietari deţin suprafeţe mici, media de proprietate fiind de 3,45 ha, conform ultimului Recensământ agricol, din 2010. În plus, aceste mici proprietăţi sunt formate din mai multe loturi, ceea ce face şi mai problematică aplicarea regulilor de subvenţionare, prin plăţi directe pe suprafaţă.

Regula de subvenţionare impune ca fiecare proprietar să-şi idenifice pe planuri terenurile deţinute, dublate de inspecţii din partea structurilor comunitare pentru un număr însemnat de exploataţii agricole. Efortul din partea autorităţilor statului pentru a respecta aceste reguli, inclusiv în ceea ce priveşte controlul, este foarte mare, implicând forţe umane şi fonduri semnificative.

De fapt, principala problemă a sistemului de subvenţionare prin plăţi directe pe suprafaţă o reprezintă lipsa cadastrului agricol, care ar pune ordine în acest domeniu. Regulile ce trebuie respectate la întocmirea cadastrului pentru terenurile agricole nu sunt stimulative pentru proprietari ca să intre în legalitate. Costurile ce trebuie suportate sunt atât de mari, încât orice proprietar renunţă să-şi mai întabuleze terenurile.

Pe de altă parte, controalele făcute de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură au scos la iveală mari nereguli în ceea ce priveşte solicitările de subvenţionare, tocmai din cauza neconcordanţelor între documente şi situaţia din teren. Dacă acestea nu corespund, beneficiarul care este în neregulă trebuie să suporte penalităţi, care pot ajunge până la sistarea acordării de subvenţii. Pentru a îndrepta această situaţie, guvernarea USL a decis să se implice puternic în rezolvarea problemei cadastrului agricol. Pentru anul viitor, USL se gândeşte chiar la alocarea unor fonduri însemnate din bugetul de stat. De altfel, PNL a identificat această problemă imediat după aderarea României la UE şi a demarat mai multe acţiuni prin care terenurile agricole să ajungă să fie întabulate.

Un împrumut de aproape 50 de milioane de euro, asigurat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a fost folosit pentru realizarea unor proiecte pilot privind cadastrul agricol în mai multe localităţi din ţară. Fosta guvernare PDL nu s-a interesat de această problemă, astfel că toate eforturile începute de PNL la acea vreme nu au mai avut continuitate şi nu s-au soldat cu niciun rezultat.

Importanţa cadastrului agricol pentru aplicarea sistemului de subvenţionare este de necontestat. Acesta este un element fundamental pentru derularea în condiţii optime a sistemului de subvenţionare susţinut de UE, lipsa lui având concesinţe negative în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. De aceea, susţin demersurile pe care guvernarea USL le face pentru orice formă de ajutor care să ducă la rezolvarea acestei probleme naţionale.”

Costel Şoptică,

Deputat PNL Botoşani

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Polițiștii de frontieră continuă să curețe Prutul de plase monofilament interzise de lege

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.