Declarație politică, Dumitru Verginel Gireadă: „Cui ne lăsăm oamenii din teritoriu?”

Declarație politică, Dumitru Verginel Gireadă: „Cui ne lăsăm oamenii din teritoriu?”

Deputat PNL Botoşani, Dumitru Verginel Gireadă, a făcut astăzi o declarație politică despre rectificări bugetare, bugetul de stat, susținând parlamentarul botoșănean este construit pe scenarii mai mult sau mai puţin fanteziste, privind evoluţia veniturilor, primele sacrificate în acest sens fiind tot investițiile publice.

Vezi declarația politică:

Ne despart, mai puţin de două luni, de anul viitor. Dar în timp ce veniturile nu se realizează – deoarece au fost estimate într-un mod nerealist – cheltuielile se derulează conform planului. Aşa se ajunge la rectificări bugetare, cand Guvernul încearcă să taie din cheltuieli, iar în final, deficitul bugetar depăşeşte chiar şi limitele aprobate în Parlament. Un exemplu: veniturile bugetare erau la sfârșitul lui septembrie cu aproape patru miliarde de lei mai mici decât cele previzionate. Guvernul nu este însă deloc interesat să ia măsurile necesare pentru o planificare adecvată a veniturilor şi cheltuielilor. Principala problemă este că, de fiecare dată, bugetul de stat este construit pe scenarii mai mult sau mai puţin fanteziste, privind evoluţia veniturilor. Cum ne-am obișnuit deja, primele sacrificate sunt tot investițiile publice. Acest fapt a fost, de altfel, recunoscut și de ministrul finanțelor, cu sumele tăiate şi care provin în principal de la cofinanţarea proiectelor europene.

Comunităţile noastre au proiecte aşa de multe că nu ar ajunge fondurile europene din România numai pentru judeţul Botoşani, dar ce folos, dacă nu sunt deblocate!

Nepriceperea miniştrilor în a întocmi politici publice  de atragere a fondurilor şi de realizare a acestor venituri costă România din banul românilor și nu al altcuiva.

Nu sunt bani pentru şcoli, spitale sau drumuri, alimentare cu apă şi canalizare, prețurile sunt într-o continuă creştere și astfel puterea de cumpărare scade.

Dar tăierea cheltuielilor pentru proiectele de infrastructură nu este, de fapt, decât vârful aisbergului. Puși în fața unor găuri tot mai mari la buget, guvernanții au început să se gândească tot mai des la noi moduri de a crește veniturile statului.  Iar executivul crede că din banii suplimentari strânşi pe plan local, primarii vor putea pune în practică proiecte. Total fals, iar în zonele sărace măsura nu va aduce fonduri suplimentare, ci din contra, va mări numărul datornicilor la bugetele locale.

Sărăcia şi lipsa locurilor de muncă îi aduce pe români în pragul de a nu-şi achita nici măcar dările către stat. Unii nu dispun de bani nici pentru hrana zilnică, dar sunt dispuşi să facă orice pentru a şterge datoriile către bugetul local şi către cel de stat, inclusiv muncă în folosul comunităţii.

Am fost primar două mandate consecutive, ştiu despre ce vorbesc! Degeaba avem o majoritate de 70% dacă nu reuşim să ne sprijinim comunităţile care ne-au trimis să îi reprezentăm în Parlamentul României.

Cum va fi în România lui 2014? Partidele, toate, se vor înfrunta în două rânduri de alegeri, pentru Parlamentul European şi pentru Cotroceni. Problema e că electoratul din România n-a învăţat încă să ceară ca un partid ori o coaliţie de partide, dacă vor să câştige alegerile, să probeze că ştiu ce să facă pentru ca viaţa populaţiei să se schimbe în bine.

Şi ne vom mobiliza, cu toţii, primarii din teritoriu să aducă lumea la urne, pe care, în acest ultim an, i-am lăsat cu totul de izbelişte! Vom culege doar ceea am semănat!

În anii comunismului, românii s-au obişnuit să semene mai mult pe lângă şosele, pe unde treceau coloanele oficiale, în timp ce mai departe câmpul era adeseori lăsat vraişte. Nu de aşa ceva avem acum nevoie.

Dar o nouă bunăstare, fără performanţe si fără un sprijin real al actualului Guvern, sigur nu vom avea. Şi, încă ceva: Ar trebui să ne fie interzis politicienilor, măcar în 2014, să folosească sintagma "Doamne ajută!" atunci când vorbim cu alegătorii.

Ar trebui să le spunem: "Ajută şi Dumnezeu, dar noi cu ne ocupăm?", măcar să ajutăm comunităţile locale!

Dumitru Verginel Gireadă,

Deputat PNL Botoşani

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile, publicate de ANAF

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.