Turist în fosta vilă a familiei Ceaușescu

Turist în fosta vilă a familiei Ceaușescu

Fosta casa de vacanţă din Tulcea a familiei Ceauşescu este acum, la mai bine de 24 de ani de la căderea regiumului comunist, un important punct de atracţie pentru turiști. Români și straini deopotrivă, ei sunt atrași nu doar de amplasamentul deosebit, ci și de povestea casei. Mai ales că imobilul a fost construit de Mihail Moruzov, fondatorul Serviciului Secret de Informații al armatei, din vremea regelui Carol al II-lea.

Fosta vila de protocol a familiei Ceauşescu se afl la ieşirea din Tulcea, spre localitatea Mineri. Este o clădire plină de mister şi istorie, pentru că primul proprietar a fost Mihai Moruzov, şef al serviciilor secrete interbelice.

Delia Cornea, istoric: „Este cel care a pus bazele serviciilor secrete. Rolul pe care l-a jucat în epocă nu este suficient cunoscut. O parte din arhivele României şi ale Germaniei s-au deschis, însă, fiind un serviciu secret vor rămâne multe sub semnul intrebarii."

Maniac al conspiraţiei şi iubitor de secrete, şi mare iubitor al Deltei, Moruzov a construit casa exact dupa gustul sau.

Petre Badea, administratorul complexului: „A construit-o mai mult strategic pentru întălniri secrete. Este o casă ferită de ochii curioșilor. Nu-ți dai seama că poate fi o locuință aici. Locul este plin de vegetații și de sălcii. A avut foarte multe întâlniri aici, istoria spune că aici au avut loc multe întâlniri secrete între agenți, între spioni."

După schimbarea regimului politic în România, cladirea a intrat în patrimoniul Partidului Comunist şi, peste ani, a fost desemnată drept casa de oaspeţi pentru familia Ceauşescu.

Petre Badea, administratorul complexului: „Ceaușescu a fost doar de trei ori, o singură la data a rămas peste noapte. Obișnuia în vizitele pe care le făcea, să oprească ori la Uzlina la o reședință pe care o avea pe Dunărea Veche, vis-a-vis de Murighiol iar mai apoi cu elicopterul undeva în spatele meu în zona unei crame, ateriza, degusta şi vinurile. Nu era pretențios, pretențioşi erau cei care-l însoțeau bine-nteles cu măsurile de rigoare dar l-a încântat foarte mult zona pentru că era o zonă liniştită."

Caderea comunismului, în 1989, clădirea a intrat în administrarea liceului Agricol din Tulcea, întrucât pe teren erau plantate livezi de mere, gutui, dar şi o seră de flori. Ulterior, complexul a fost preluat de Consiliul Județean, care l-a închiriat unui om de afaceri. Investiţiile făcute aici dar şi frumuseţile zonei au introdus casa în circuitul turistic.

Alexandru Diaconu, managerul unităţii: „Agrement cu ambarcațiuni elegante în zona cea mai frumoasă a orașului. Aici este și o micro deltă în apropierea casei lui Ceaușescu. Este deosebit de frumoasă și este foarte rapidă intrarea în Deltă, după colț avem o multitudine de nuferi, păsări incredibil de aproape."

Vila are o terasa de 120 de locuri, dar şi de un salon de evenimente cu o capacitate de 40 de locuri. De asemenea, există şi 8 locuri, respectiv 2 camere duble si un apartament.

Cazare în vila lui N. Ceauşescu

Cameră dublă - 150 de lei/noapte, mic dejun inclus

Apartament 2 persoane - 200 de lei/noapte, mic dejun inclus

Apartament 4 persoane - 250 de lei/noapte, mic dejun inclus

catamaran de 8 persoane - 220 de lei/oră

barcă cu rame 4 persoane - 50 lei/oră

canoe - 25 lei/oră

Priveliştea de vis e completată de un meniu delicios, mai ales pentru iubitorii preparatelor din peşte. Cei care vor să-şi ofere singuri masa pot pleca la pescuit pe canalele deltei chiar de pe terasa localului.

Petre Badea, administratorul complexului: „Într-un timp foarte scurt de când am ieșit de la mal, am plecat şi în câteva minute am intrat în adevărata sălbătici a Deltei. Este o zonă mirifică, este o zonă puțin călcată ca să spun așa de localnici. Facem curse cu turiști de peste tot, nu numai din țară și din străinătate."

O excursie la fosta vila de protocol a soţilor Ceauşescu va ramâne, cu siguranţă, o amintire de neuitat din toate punctele de vedere. Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce nu trebuie să faci pe 23 aprilie

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.