SRI nu mai are voie să facă interceptări. Infractorii pot răsufla ușurați!

SRI nu mai are voie să facă interceptări. Infractorii pot răsufla ușurați!

Curtea Constitutionala a transmis ca SRI nu poate face interceptari in dosare penale deoarece nu este organ de urmarire penala. Astfel isi motiveaza CCR decizia din 16 februarie, care se aplica si dosarelor care sunt in curs de solutionare.

In schimb, dosarele care au fost deja solutionate nu mai sunt supuse acestei decizii, informeaza Digi 24.

DNA cere 130 de posturi in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile

„Dispozitiile Codului de procedura penala nu precizeaza exact care sunt organele care intra in categoria 'altor organe specializate ale statului”, dar care, totusi, pot efectua supravegherea tehnica, conform art.142 alin. (1) din Codul de procedura penala, alaturi de procuror, de organele de cercetare penala si de lucratorii specializati din cadrul politiei.

Se sustine ca sintagma criticata da posibilitatea Serviciului Roman de Informatii sa efectueze acte de procedura in cadrul procesului penal, prin interceptarea si inregistrarea de convorbiri in cauzele penale. Se arata ca aceste serviciile secrete ale statului nu sunt organe de urmarire sau de cercetare penala, nefiind prevazute, ca atare, in Codul de procedura penala", se arata in motivare.

Solutia ministrului Justitiei pentru continuarea interceptarilor

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma 'ori de alte organe specializate ale statului' din cuprinsul dispozitiilor art.142 alin. (1) din Codul de procedura penala este neconstitutionala. Curtea a constatat ca textul criticat contravine prevederilor constitutionale cuprinse in art.1 alin. (3), conform carora Romania este stat de drept, in care drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor sunt garantate", se transmite in comunicatul din 16 februarie.

CCR subliniaza ca doar alineatul articolului respectiv din Codul de procedura penala contine norme care sa consacre competenta altui organ de a efectua interceptari, in afara organelor de competenta penala. Prin interceptari se intelege un mandat de supraveghere tehnica, relateaza Agerpres.

Curtea Constitutionala: SRI nu mai poate face interceptari in dosare penale

De asemenea, in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, Curtea Constitutionala noteaza ca expresia „alte organe specializate ale statului" din cadrul art.142 alin. (1) din Codrul de procedura penala este "lipsita de claritate, precizie si previzibilitate", fiind deci prea vaga, astfel ca textul respectiv contravine prevederilor art.1 alin. (5) din Constitutie, informeaza TVR.

„Aceste organe specializate ale statului nu sunt definite, nici in mod expres, nici in mod indirect in cuprinsul Codului de procedura penala. De asemenea, norma criticata nu prevede nici domeniul de activitate specific acestora, in conditiile in care, in Romania, activeaza, potrivit unor reglementari speciale, numeroase organe specializate in diverse domenii", se mai arata in motivarea CCR. Sursa: ziare.com

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.