Soluţii pentru a viziona canalele Pro: Acasă, ProTV şi Pro Cinema nu mai sunt pe Dolce, dar sunt disponibile online

Soluţii pentru a viziona canalele Pro: Acasă, ProTV şi Pro Cinema nu mai sunt pe Dolce, dar sunt disponibile online

Din 3 ianuarie, canalele trustului Pro nu vor mai fi recepţionate pe platforma Dolce. Odată cu această decizie, 11 canale nu vor mai fi disponibile abonaţilor, dar există câteva soluţii la această problemă. Unele sunt legale şi acceptate de Pro, cum ar fi platforma Voyo, iar altele sunt mai puţin legale, dar folosite deja de către utilizatori.

Romtelecom a remis un comunicat în care preciza că din 3 ianuarie este foarte probabil ca niciunul dintre cele 11 canele să nu mai fie recepţionat. Ca o măsură alternativă, trustul a anunţat, prin site-urile pe care le deţine, că pe portalul online „Voyo“ vor fi introduse 5 dintre cele mai cunoscute canale de televiziune pe care le deţine. Asta înseamnă că ProTV, Acasă TV şi Acasă Gold, Pro Cinema şi Sport.ro sunt, din 31 decembrie, disponibile spre vizionare. Totuşi, asta înseamnă încheierea unui abonament lunar pentru acces la acest portal.

Soluţia din curtea Pro

Site-ul voyo.ro va prelua transmisiunile canalelor trustului, dar cu anumite limitări. Adică producţiile cumpărate de la alţi furnizori de conţinut pot să nu fie recepţionate. Totuşi, mare parte din grila de programe poate fi vizionată. Însă, înainte de a face acest lucru, este nevoie de un abonament.

La abonare, poţi alege opţiunea cu 7 zile gratuit astfel încât ai acces la un pachet limitat, dar nu plăteşti nimic. Plata se face, după abonare, fie prin SMS, fie prin card ori PayPal (serviciu de plată online). Cei care aleg să se aboneze prin aceste metode până la data de 31 ianuarie 2013 vor plăti pentru abonament doar un euro pe lună în primele două luni, iar din a treia abonamentul va intra la valoarea de 3 euro+TVA.

Ce înseamnă abonamentul? Înseamnă că ai acces la posturile care sunt difuzate şi pe TV, dar şi la filme şi seriale furnizate de trustul Pro. Poţi viziona aceste produse pe calculator, în browser, pe iPad sau iPhone (App store) sau pe televizoarele Smart de la Samsung. Unele dintre acestea au deja aplicaţia, iar pe altele mai vechi poate fi instalată. Există însă limitări. Evenimentele Live, canalul Voyo Cinema şi produsele PPV (pay-per-view) nu sunt disponibile pe Smart TV. Conectarea acestora la Internet se poate face printr-un modem USB sau au placă de reţea wireless integrată.

Plaja de dispozitive este mare, dar nu poţi avea decât trei la un moment dat. Dacă te răzgândeşti şi vrei să elimini unul dintre ele, o poţi face din contul Voyo, dar de la un PC.

Soluţii mai puţin legale, dar nu mai puţin folosite

Există de câţiva ani portaluri online care oferă streaming TV direct pe calculator. Există şi servicii legale care fac acest lucru, cum ar fi Seenow, dar deocamdată nu furnizează toată grila de programe din România, nici ProTV sau Antena 1. Cele mai puţin legale pot fi găsite la o simplă căutare pe Google după termeni ca tv online sau canale online.

Înainte de a folosi un astfel de site sunt însă necesare câteva lucruri. Conexiunea la Internet, se înţelege, trebuie să fie cât mai bună, rata de transfer recomandată fiind, de regulă, peste 500 kbps. Apoi, browser-ele recomandate sunt Firefox sau Internet Explorer pentru că acestea suportă plugin-urile necesare rulării stream-ului. Pe lista de plugin-uri se regăsesc Windows Media Player, SopCast, VLC Web Player sau extensia „IE Tab“ pentru browser-ul Firefox ori Chrome. În cazul Internet Explorer, browser-ul poate opri lansarea programului, dar acest lucru se rezolvă uşor, de obicei indică acest lucru în partea de sus şi trebuie să-i permiţi rularea plugin-ului.

Nu există un clasament suprem al tuturor acestor soluţii, care e mai bun, care e mai rău. Sunt o soluţie terţă pentru cine vrea televiziune online, dar nu are alternativă. De asemenea, poţi conecta calculatorul la un televizor pentru a te bucura de aceeaşi experienţă de vizionare.

Războiul dintre Voyo şi Vplay

Site-ul vplay.ro este un domeniu care furnizează filme şi seriale şi concurează în mod direct cu Voyo. În 2012, trustul Pro a făcut o sesizare la CNA pentru a acţiona contra unor astfel de platforme. Consiliul Naţional al Audiovizualului a sesizat, la rândul său, poliţia în legătură cu aceste site-uri care nu plătesc drepturi de autor pentru filmele oferite gratuit. Cele mai multe dintre portaluri nu folosesc servere proprii pentru a difuza filmele, iar Poliţia nu are o bază legală pentru a le închide. Tot ce pot face poliţiştii împotriva acestor platforme este blocarea accesului utilizatorilor, prin blocarea adreselor de IP-uri (Internet Protocol).

Din momentul în care Media Pro a început această ofensivă, Internetul s-a împărţit în două şi utilizatorii s-au dat de partea vplay.ro sau voyo.ro. Cele mai radicale opinii susţin că orice e pe Internet, e gratuit, iar cele mai temperate susţin că trebuie aplicat în România acelaşi tratament ca în afară, unde există site-uri dedicate acestui tip de serviciu. Netflix şi Hulu sunt doar două astfel de servicii. Totuşi, utilizatorii s-au plâns la adresa Voyo de lipsa conţinutului actual şi de lipsa celui din afara trustului Pro.

Antena de cameră de ieri şi de azi

Canalele celebre din România pot fi recepţionate printr-o antenă de cameră. Aceasta este a treia alternativă la lipsa programelor Pro din grila Dolce sau prima alternativă serioasă, dacă nu ai acces constant la Internet pentru streamin online. Există şi videoclipuri online despre cum să-ţi confecţionezi o astfel de antenă sau poţi cumpără una. Preţurile sunt variate, în funcţie de cât de bune sunt sau câte canale poţi recepţiona.

Dezavantajul în acest caz este că trebuie să schimbi constant cablurile. Când îl alegi pe cel de la furnizorul de cablu, când alegi antena de cameră pentru a viziona emisiunile de pe ProTV. Sursa: adevarul.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.