Se mai schimbă ora de vară? Informația momentului pentru toți românii

Se mai schimbă ora de vară? Informația momentului pentru toți românii

2021 este anul schimbării în România. Multe lucruri ar putea să nu mai fie la fel începând cu acest an, iar trecerea la ora de vară este unul dintre ele. Ce se va întâmplă cu schimbarea orei din acest an?

La fel ca în fiecare an, în noaptea de sâmbătă 27 martie spre duminică 28 martie, ceasurile se dau înainte cu o oră, astfel că ziua de duminică, 28 martie, va fi cea mai scurtă din acest an. Această măsură a fost luată în contextul în care, energia electrica este economisită, iar oamenii se pot folosi mai mult de lumina zilei.

Totuși, schimbarea orei a generat o serie de mulțumiri. Unii specialiști au criticat-o, susținând că poate crea probleme de sănătate în rândul populației.

Comisia Europeană a realizat un sondaj în acest context, în tot spațiul comunitar și a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, propunere susţinută în primul rând de Germania.

Astfel, pe 26 mai 2019, Parlamentul European a votat renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021, iar fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne ora standard sau ora de vară.

Propunerea făcută acum doi ani de Comisia Europeană arată că statele membre care decid să menţină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. De cealaltă parte, cele care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021.

România renunță la ora de vară?
Procesul a fost însă oprit de pandemie și de Brexit, așa că statel europene nu au apucat încă să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor. Totodată, potrivit Politico, eliminarea orei de vară a fost blocată practic din momentul în care Consiliul European a cerut Comisiei o evaluare amănunţită a impactului unei asemenea decizii. La rândul său, Comisia a aruncat răspunderea în seama statelor membre, cerând Consiliului să prezinte o poziţie comună.

Ultima oară, acest subiect a fost discutat la finele anului 2019,  în timpul preşedinţiei finlandeze, deoarece guvernul de la Helsinki a fost ultimul din Europa care a adoptat ora de vară şi nu este mulţumit de rezultate.

De menționat este faptul că, în România s-a încercat eliminarea orei de vară în 2018. Mai exact, țara noastră avea o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) care a fost însă respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai 2018, în calitate de primă Cameră sesizată. La data respectivă şi guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.

Stirea anterioara

Vești proaste pentru românii care locuiesc în Marea Britanie. Noi restricții intră în vigoare de luni, 8 martie

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.