Indieni identificați cu ajutorul termoviziunii, opriți la frontieră
Se dau 5 puncte de amendă pentru o greșeală extrem de simplă! Detaliul pe care toți șoferii trebuie să îl cunoască
Conducătorii auto au sau nu voie să treacă pe roșu pentru a face loc mașinilor de intervenție ale poliției, pompierilor sau ambulanței? Legislația are prevederi clare în această privință.
Odată cu actualizarea Codului Rutier în 2024, legislația rutieră a introdus noi prevederi referitoare la acordarea priorității mașinilor de intervenție, cum este ambulanța. Toți conducătorii auto sunt obligați să știe când și cum trebuie să facă loc mașinilor de poliție, pompieri sau salvare, iar nerespectarea acestor reguli poate atrage sancțiuni severe.
Potrivit noilor reglementări, atunci când o mașină de intervenție are semnalele luminoase și acustice în funcțiune, șoferii sunt obligați să îi facă loc să treacă. Dar ce se întâmplă în cazul în care semaforul arată culoarea roșie? Avem sau nu voie sa trecem pe roșu pentru a face loc mașinilor de intervenție?
Doar mașinile de intervenție pot trece pe roșu
În acest caz, răspunsul este clar pentru conducătorii auto: nu este permisă traversarea pe roșu. În această situație, doar mașinile de intervenție pot face acest lucru, dacă este sigură această manevră, iar celelalte vehicule trebuie să aștepte până când pot traversa în siguranță.
„Nu traversa intersecția pe roșu în încercarea de a face loc ambulanței, pentru că este contravenție. Dacă este sigur, doar ambulanța va face asta. Dacă nu, va aștepta până când va putea traversa în siguranță”, este răspunsul indirect oferit de Serviciul de Ambulanță București, prin intermediul unei postări pe Facebook.
Conform legii, atunci când semaforul indică roșu, fiecare vehicul trebuie oprit înainte de marcajul pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, iar nerespectarea acestei reguli poate atrage sancțiuni considerabile.
„La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecției, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părții carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, stabilește Art. 83, alin. (2), din legea circulației.
Sancțiunile pentru conducătorii auto care trec pe roșu sunt de 4-5 puncte de amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile, cu o amendă ce poate ajunge până la 825 de lei.
Conducătorii auto pot fi amendați și dacă trec pe galben
De asemenea, trecerea pe galben la semafor poate fi sancționată cu 2-3 puncte de amendă, adică o amendă între 330 lei și 495 de lei, dacă mașina putea fi oprită în siguranță.
„Când semnalul galben apare după semnalul verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersecție nu trebuie să treacă de locurile prevăzute în Art. 83 alin. (2), cu excepția situației în care, la apariția semnalului, se află atât de aproape de acele locuri, încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiții de siguranță”, stabilește Art. 84 alin. (1) din legea 195/2002.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.