România a primit avertismente dure de la CE, din cauza poluării și a tăierilor de păduri

România a primit avertismente dure de la CE, din cauza poluării și a tăierilor de păduri

România a primit două avertismente dure de la Comisia Europeană. Autoritățile de la Bruxelles au declanșat procedura de infringement împotriva țării noastre din cauza poluării din aer și a tăierilor masive de păduri.

Asta înseamnă că, dacă nu ia măsurile cerute de Bruxelles, România riscă să să ajungă în fața Curții europene de justiție și să plătească amenzi uriașe.

România are la dispoziție 2 luni să arate Comisiei Europene ce măsuri concrete vrea să ia pentru controlul poluării, în condițiile în care sunt probleme grave în orașe precum București, Iași și Brașov.

În aceste orașe, zilnic, cantitatea de praf depășește normele admise de Comisia Europeană. România ar fi trebuit să vină deja până în acest moment cu un plan concret de control al poluării, dar nu a făcut-o.

Dacă nu va reuși nici în următoarele 2 luni, atunci riscă sancțiuni care pot ajunge până la 400.000 de euro pe zi. Până în prezent, Grecia, Malta și România nu și-au îndeplinit obligațiile, în pofida atenționărilor anterioare.

În plus, cei de la Comisia Europeană au mai transmis un avertisment legat de păduri.

Astfel, Comisia Europeană îndeamnă România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați ilegal.

În cazul României, autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare.

Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Potrivit unui comunicat, Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările.

Prin urmare, Comisia Europeană a decis marți să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

În replică, ministrul Mediului, Costel Alexe, a organizat marți o conferință de presă în care a lansat acuzații la adresa fostelor guvenări PSD, pe care le consideră vinovate de situația în care a ajuns România din cauza poluării și a tăierilor ilegale de păduri.

Costel Alexe a declarat că vineri va avea o întâlnire la Bruxelles cu comisarul european de mediu, căruia îi va explica măsurile urgente pe care România le va aplica în acest sens, astfel încât să evite sancțiunile iminente. Sursa: stirileprotv.ro

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

WhatsApp introduce o nouă funcție. La ce va folosi Hidden Group

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.