Reorganizarea ANAF, preambulul regionalizării

Reorganizarea ANAF, preambulul regionalizării

Dacă reorganizarea teritorială le-a fost amânată sine die, la pachet cu revizuirea Constituţiei, liderii USL au purces la reorganizarea administrativă. Primul pas în trasarea viitoarelor regiuni a fost deja făcut, prin desfiinţarea structurilor judeţene ale ANAF şi înfiinţarea a opt direcţii regionale. Hotărârea de Guvern care consfinţeşte acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial.

HG 530/2013, aprobată de Cabinetul Ponta săptămâna trecută, prevede desfiinţarea structurilor judeţene de control fiscal pentru a fi create opt direcţii regionale. Evident că oraşele alese pentru a găzdui aceste direcţii regionale oferă indicii clare cu privire la „capitalele“ viitoarelor regiuni teritoriale. Adică, dacă tot nu s-a putut face până acum reorganizarea teritorială, pe motiv că noţiunea de regiuni ar trebui prevăzută în Constituţie, măcar să se pregătească terenul pentru ea prin reorganizarea instituţiilor statului pe modelul viitoarelor regiuni. Sună cunoscut? Da, pentru că un asemenea „plan B“ a fost vehiculat şi de preşedintele Traian Băsescu atunci când democrat-liberalii conduşi de Emil Boc au eşuat în negocierile cu UDMR, partener de guvernare.

Cine împarte parte-şi face

Direcţiile regionale ale finan­ţelor publice vor avea sedii la Galaţi, Ploieşti, Iaşi, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti, în timp ce nou-înfiinţatele direcţii regionale anti-fraudă fiscală vor fi la Sibiu, Târgu-Jiu, Deva, Constan­ţa, Suceava, Alexandria, Oradea şi, iar, Bucureşti. O privire mai atentă la lista oraşelor menţionate sugerează că alegerea s-a făcut mai mult pe criterii politice decât practice, chiar dacă premierul Victor Ponta încerca să convingă că s-a ţinut cont exclusiv de numărul de contribuabili. Cum altfel s-ar explica faptul că Târgu-Jiul atât de drag premierului (acolo a fost ales parlamentar) şi, implicit, judeţul Gorj au reuşit să se impună în faţa altor trei judeţe din Regiunea Sud-Vest (Dolj, Vâlcea şi Olt) cu un număr mai mare de locuitori? Similar, Alexandria, fieful vicepremierului Dragnea, a reuşit să se impună în faţa oraşelor Târgovişte, Giurgiu, Piteşti şi Ploieşti. Practic, aproape în cazul fiecărui oraş ales se poate identifica uşor baronul sau personajul politic al momentului dominant: Aristotel Căncescu la Braşov, Klaus Johannis la Sibiu, Dan Radu Ruşanu la Deva şi lista poate continua.

De ce contează atât de mult unde sunt direcţiile finanţelor publice şi cele anti-fraudă? Pentru că acolo vor fi structurile stufoase, cu mulţi angajaţi şi bugete pe măsură, iar fiecare baron va încerca să impună la conducerea lor propriii oameni.

De altfel, cât timp s-a discutat şi negociat unde să fie sediile ANAF, nu de puţine ori au răzbătut dinspre USL nemulţu­mirile unora dintre baronii locali. Să ni-l reamintim doar pe liberalul Mircea Moloţ, şeful CJ Hunedoara, care spunea că Timişoara a fost aleasă datorită lui Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta. „Poate dacă eu eram socrul domnului Ponta, situaţia era alta. Nu-i condamn pe colegii din Timiş, pentru că fiecare se bate pentru zona lui. Sunt convins că domnul Sârbu nu putea sta cu mâinile în sân, pentru că el este parlamentar de Timiş. Cred că a uzat de toate metodele de convingere“, declara Moloţ pentru Agerpres.

De menţionat că judeţele preponderent maghiare (Harghita, Covasna, Mureş) nu au primit nici direcţie de finanţe publice şi nici direcţie anti-fraudă.

Şefii ANAF vor ieşi la ­„cumpărături“

Pe lângă uniforme speciale, ins­pectorii anti-fraudă vor fi dotaţi cu mijloace de autoapărare, precum pistol, butelie cu gaz paralizant sau electro­şocuri. De asemenea, potrivit HG 530/2013, Direcţia generală anti-fraudă fiscală va beneficia de un parc de 490 de autoturisme (pentru acţiuni de prevenire şi combatere a actelor şi faptelor de evaziune fiscală, fraudă fiscală şi vamală), 240 autovehicule transport marfă şi persoane şi două ambarcaţiuni fluviale. Direcţia generală anti-fraudă va fi coordonată de un vicepreşedinte ANAF cu rang de subsecretar de stat şi condusă de un inspector general anti-fraudă, ambii desemnaţi prin decizie a premierului Ponta.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.