Procedura de vot la Referendum, pentru românii din străinătate

Procedura de vot la Referendum, pentru românii din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români aflaţi în străinătate că pot vota la Referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012, în cadrul ambasadelor şi oficiilor consulare ale României din străinătate.

Votul se realizează pe baza următoarelor acte de identitate emise de autorităţile române: paşaportul simplu, paşaportul de serviciu, paşaportul diplomatic sau cartea de identitate, conform art. 4, alin. 4. din Hotărârea Biroului Electoral Central privind unele măsuri pentru buna desfăşurare a procedurii de votare şi consemnarea rezultatelor votării la Referendumul naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012.

Scrutinul se desfăşoară în data de 29 iulie 2012, începând cu ora 8.00 până la ora 20.00, ora locală. Cetăţenii români pot vota în străinătate la orice secţie de votare, fiind înscrişi pe listele electorale suplimentare.

În context, Ministerul Afacerilor Externe face un apel public către cetăţenii români care se află în străinătate să verifice valabilitatea documentelor de identitate pe care le deţin şi să facă demersurile necesare pe lângă misiunile diplomatice sau oficiile noastre consulare pentru reactualizarea în timp util a acestora. Pentru exercitarea votului, alegătorul trebuie să meargă la secţia de votare, urmând să fie înscris pe un tabel electoral cuprinzând: numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate, fiecare alegător semnând de prezenţă în acest tabel.

Membrii biroului electoral verifică dacă este cetăţean român - pe baza actului de identitate pe care îl prezintă, fiind verificat în egală măsură dacă actul de identitate respectiv este valabil. În momentul prezentării la secţia de votare, alegatorului i se înmânează ştampila cu menţiunea 'VOTAT' şi buletinul de vot, care trebuie să aibă aplicată pe verso ştampila de control a secţiei de votare. După încheierea procesului electoral, listele electorale sunt înaintate Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit legii, Autoritatea Electorală Permanentă este cea care verifică informaţia, verifică listele şi poate spune dacă, pe aceste liste, figurează cetăţeni care au votat de mai multe ori. Precizăm cetăţenilor români că, în conformitate cu Legea nr. 3/2000, articolul 54, alin. 1 şi 2, alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului este pasibil de închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Pentru asigurarea unei informări corespunzătoare a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot, Ministerul Afacerilor Externe va derula o amplă acţiune de informare, atât la nivelul Centralei MAE, prin presă şi online, cât şi prin intermediul misiunilor diplomatice şi al partenerilor instituţionali, pentru a asigura o diseminare cât mai largă a informaţiei privind modul în care se va putea vota, adresele secţiilor de votare, programul de vot şi alte informaţii utile.

Informaţii actualizate privind atribuţiile MAE în cadrul Referendumului naţional, legislaţia aferentă, procedura de acreditare a mass-media şi a observatorilor externi, lista şi adresele secţiilor de votare, precum şi alte elemente utile pentru votantul din străinătate se regăsesc pe site-ul MAE, în secţiunea 'Referendum 2012', la adresa: http://www.mae.ro/node/14453.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice. Câți bani pot primi angajații

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.