Pedepse mai dure pentru şoferii băuţi: 10 ani de închisoare şi suspendarea permisului de conducere

Pedepse mai dure pentru şoferii băuţi: 10 ani de închisoare şi suspendarea permisului de conducere

Deputaţii PPDD au propus un proiect de modificare a legii Codului Rutier prin care doresc să mărescă pedeapsa pentru şoferii prinşi beţi la volan. Astfel că, şoferii prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 grame/litru alcool în sânge riscă până la 10 ani de închisoare sau suspendarea carnetului de şoferi pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani.

Şoferii care se urcă beţi la volan ar putea să suporte, în curând, pedepse mult mai aspre. Cea mai radicală soluţie propusă de deputaţi este dublarea pedepsei cu închisoare pentru şoferii de autovehicule prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 grame pe litru de alcool pur în sânge. Astfel că, pedeapsa se va mări de la 1-5 ani de închisoare, cât este în prezent, la 5 şi pâna la 10 ani.

Dacă persoana prinsă în stare de ebrietate transportă oameni, substanţe periculoase sau este în timpul procesului de instrucţie pentru obţinerea permisului auto, pedeapsa se măreşte de la 10 până la 15 ani de închisoare.

În plus, şoferii de autovehicule şi de tramvaie care au o alcoolemie mai mare de 0,8 grame pe litru de alcool pur în sânge sau au consumat substanţe stupefiante riscă să rămână fără carnet timp de 10 ani.

Dacă alcoolemia este de sub 0,8 g/l alcool în sânge carnetul va fi suspendat pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, faţă de 3 cât este în prezent.

Cei care sunt prinşi la mai puţin de 5 ani de la săvârşirea faptei penale, pedepsele se majorează cu un an pentru şoferii cu o alcoolemie sub limita penală de 0,8 g/l alcool în sânge şi cu 10 ani pentru cei cu alcoolemia mai mare de limita penală.

Şeful Poliţiei Rutiere crede că o astfel de măsură ar trebui să-i sperie pe şoferii care obişnuiesc să se urce băuţi sau drogaţi la volan şi ar trebui să aducă mai multă disciplină în trafic.

"Dacă societatea a ajuns la concluzia aceasta, pe mine mă interesează orice fel de măsuri care pot să aducă disciplina în trafic. Va rămâne de văzut dacă şoferii vor fi speriaţi de această lege. În mod normal ar trebui să le dea de gândit unora. Ceea ce stabileşte Parlamentul României eu pun în aplicare. Noi suntem o structură de aplicare a legii, aşa cum se stabileşte, aşa acţionăm şi noi.", a declarat pentru RTV.NET comisarul şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere.

Proiectul de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice iniţiat de deputaţii PPDD se află în dezbatere la Senat. Proiectul de lege a fost iniţiat de deputaţii Daniel Fenechiu, Tudor Ciuhodaru şi Monica Iacob Ridzi.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.