Otrăvire cu xenon. Reactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprit

Otrăvire cu xenon. Reactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprit

Reactorul 2 al centralei nuclear-electrice de la Cernavodă a fost oprit neplanificat, după "declanşarea intempestivă a unui sistem automat de oprire rapidă".

Repornirea centralei durează 36 de ore din cauza procedurii de otrăvire a reactorului cu xenon, a precizat pentru Evenimentul Zilei, Biroul de presă al Nuclearelectrica. Cauza ipotetică a opririi intempestive este o vană neînchisă, din partea secundară a centralei.

"La această oră se investighează cauzele care au determinat oprirea centralei. Sistemul este creat de asemenea manieră încât se închide automat la cea mai mică anomalie, cum ar fi o vană neînchisă ori un circuit cu probleme cum a mai fost şi altădată. În orice tip de instalaţie se poate întâmpla aşa ceva. Durează 36 de ore până repornim centrala deoarece a avut loc otrăvirea cu xenon, procedură din componenţa sistemului de oprire rapidă", a declarat sursa citată.

Oprirea reactorului a avut loc la ora 11:30, iar reconectarea unităţii la sistemul energetic naţional se va face în cursul dimineţii de vineri, a anunţat Nuclearelectrica.

"Unitatea este menținută în stare oprită sigură cu toate sistemele centralei disponibile conform proiectului, urmând a fi repornită după înțelegerea exactă a cauzelor evenimentului", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, primit la redacţie.

De câte ori se întâmplă ceva la centrala nucleară de la Cernavodă ne trec fiori de spaimă pe şira spinării. Ne revin repetitiv în minte imaginile apocaliptice cu urmările dezastrului nuclear de la Cernobâl, când potrivit estimărilor întreaga cantitate de xenon, jumătate din cantităţile de cesiu şi de iod şi 5% din restul elementelor radioactive prezente în reactor au fost aruncate în atmosferă.

Urmările dezastrului de la Cernobâl se văd şi astăzi deşi au trecut 26 de ani de la fatidica zi de 26 aprilie 1986. Pripiat, oraşul ucrainean abandonat după dezastru, este obiect de studio pentru zeci de cercetători din toată lumea, veniţi să studieze flora şi fauna din zonă afectate iremediabil de explozia nucleară. Peşti mutanţi, uriaşi, pot fi văzuţi în bazinul de răcire al rectoarelor 3 şi 4 de la Cernobâl.

România n-a scăpat de efectele norului radioactiv, urmările putând fi observate azi în înmulţirea afecţiunilor glandei tiroide, zona Moldovei fiind cea mai afectată, potrivit surselor noastre de la Spitalul Parhon. Sursa: evz.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.