Monitorul Oficial: Românii din străinătate SUNT LUAŢI ÎN CALCUL la cvorumul referendumului

Monitorul Oficial: Românii din străinătate SUNT LUAŢI ÎN CALCUL la cvorumul referendumului

În Monitorul Oficial nr. 546 de marţi, 7 august, a fost publicată o rectificare care poate închide definitiv discuţia despre cvorumul de la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Fraza-cheie spune ca cetăţenii români cu domiciliul în străinătate trebuie luaţi în calcul la stabilirea cvorumului.

Fraza, care apare intr-o decizie din 2 august publicata pe site-ul CCR, nu aparea insa in Monitorul Oficial in care fusese publicata respectiva decizie. La momentul sesizarii acestei inadvertente, CCR a calificat-o drept "eroare materiala".

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate nu trebuie înscrişi pe listele electorale permanente, având în schimb dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe liste electorale suplimentare, spune CCR în hotărârea privind referendumul.

Potrivit Curții Constituționale, cetățenii români cu domiciliul în străinătate nu intră în calcularea cvorumului, ei nefiind incluși în listele electorale permanente. „Curtea reţine că în urma adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2008 (….) a fost abrogată teza a doua a art.26 alin.(1) din Legea nr.35/2008, text care prevedea că „listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în străinătate”. Aşadar, Autoritatea Electorală Permanentă nu mai întocmeşte asemenea liste, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate având în schimb dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe liste electorale suplimentare (…) Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliul în ţară astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente”, se arată în motivarea publicată de Curtea Constituțională.

Această precizare a CCR este imporantaă în contextul în care Traian Băsescu susţine contrariul. "Eu fac un ultim apel la aceşti oameni: să respecte legea şi Constituţia României. Legea de alegere a preşedintelui, Legea referendumului, când vine vorba despre destituirea preşedintelui, Constituţia României, Articolul 81, alineatul 2, spun exact ce înseamnă listă electorală. Nu mai umblaţi la, nu mai umblaţi la diaspora să vedeţi cum este. Oricine este deţinătorul unui CNP românesc, cu un buletin expirat sau nu, cu un paşaport exporat sau nu, are dreptul să se afle în lista electorală, pentru că până în ziua alegerilor, inclusiv, actul lui de identitate poate fi validat, iar cvorumul, când vine vorba despre alegerea sau destituirea preşedintelui este format din toţi cetăţenii cu drept de vot, pe care România îi are, indiferent unde ei locuiesc", a spus duminică Traian Băsescu.

După ce presa a relatat că CCR a scris în hotărârea din 2 august privind referendumul că românii din străinătate nu trebuie calculaţi la cvorum, pe site-ul Curţii a apărut o nouă variantă a acelei hotărâri din care reieşea contrariul, şi anume ca românii din afară trebuie incluşi în cvorum.

Sulfina Barbu a declarat marţi că PDL va depune o plângere penală împotriva secretarului general al guvernului, Ioan Morar şi a Adrianei Costescu, şefa Monitorului Oficial, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, deoarece refuză să publice erata CCR asupra deciziei privind referendumul, scrie Newsin.

„Vă anunţăm că astăzi ( marţi n.r.) PDL a formulat plângere penală împotriva domnului Ioan Moraru, secretar general al guvernului precum şi împotriva doamnei Costescu Adriana, director general al Regiei Autonome Monitorul Oficial pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Cei doi alături de premierul Ponta refuză să publice o erată la o decizie a CCR trimise spre publicare încă de ieri. Mă refer aici la trei rânduri din decizia Curţii privind respingerea contestaţiilor referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie”, a spus ea.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Telefonul înregistrează tot ce vorbim, fără să știm. Metoda simplă prin care poți dezactiva microfonul mobilului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.