Momentul pe care-l așteptau milioane de români a venit!

Momentul pe care-l așteptau milioane de români a venit!

Operatorii de telefonie mobilă din ţara noastră vor avea, începând din luna aprilie a acestui an, acces la frecvenţele 4G pe care le-au câştigat în urma licitaţiei de spectru care s-a desfășurat în vara anului 2012. Acest lucru înseamnă că Orange, Vodafone, Cosmote, 2K Telekom vor putea oferi internet mobil cu viteze de până la 300 de Mbps. Orange şi Vodafone au lansat serviciile comerciale 4G încă din decembrie 2012, iar Cosmote, din luna aprilie a anului trecut, dar pe zone restrânse şi la viteze limitate, folosindu-se în acest sens de frecvenţele în spectrele de 900 sau 1800 MHz. În aprilie, operatorii vor intra în posesia benzii de 2600 MHz, iar serviciile 4G se vor extinde, la fel şi vitezele.

Orange România, liderul pieţei telecom locale, a fost primul operator care a anunţat extinderea reţelei 4G din 6 aprilie a acestui an. „În 2013, Orange a încheiat programul de modernizare a reţelei din mediul rural, l-a demarat pe cel din mediul urban şi a extins acoperirea 4G la nivelul întregii capitale. De asemenea, compania s-a pregătit pentru extinderea reţelei 4G începând cu 6 aprilie 2014, când vor putea fi folosite noile frecvenţe achiziţionate în 2012“, a declarat Jean-François Fallacher, CEO Orange România.

Din toamna anului trecut, Orange oferă clienţilor săi, abonaţi sau utilizatori de cartele, acces la serviciile de internet la viteze 4G atât prin planuri tarifare compatibile, cât şi prin opţiuni dedicate. În prezent, Orange are acoperire 4G în Bucureşti şi în zona metropolitană din nordul oraşului, precum şi în staţiunile montane de pe Valea Prahovei, unde oferă servicii de internet la viteze de până la 75 Mbps pentru download şi 37,5 Mbps pentru upload. Din aprilie, serviciile de date 4G vor oferi viteze de până la 100 Mbps pentru download şi 50 Mbps pentru upload. Tehnologia 4G de la Orange va fi disponibilă în 126 de localităţi, conform informaţiilor de pe site-ul operatorului.

Operatorii caută să încurajeze adopţia serviciilor 4G

Vodafone, al doilea mare jucător de pe piaţa telecom locală, a fost primul operator care a lansat serviciile 4G în 2012. Compania a plătit la licitaţia de spectru şi cea mai mare sumă, 228.520.034 euro. Reţeaua 4G Vodafone acoperă un număr total de zece oraşe mari ale ţării, cu viteze de până la 100 Mbps: Arad - 90,3 %, Bacău - 98,5 %, Braşov - 98,5%, Cluj - 97,7%, Constanţa - 58,2 %, Craiova - 99,9 %, Iaşi - 95,6 %, Galaţi - 83,1 %, Timişoara – 98,8 % şi Bucureşti, 89%. Recent, compania a introdus în portofoliul său de abonamente pentru companii serviciile 4G pentru a încuraja adopţia acestora în România. Astfel, toţi clienţii business, noi şi existenţi, care optează pentru un abonament Red vor avea acces la serviciile 4G, un SIM 4G şi posibilitatea de a alege un smartphone 4G. Aceştia primesc trafic de date de până la 4 GB. Reţeaua Vodafone a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai performante şi rapide din Europa. În 2013, Vodafone România a fost certificată de auditorul independent p3 communications pentru „cel mai bun serviciu de date pe smartphone“ şi „cel mai bun serviciu de date mobile broadband“ dintre toate reţelele LTE/UMTS/GSM, în zonele metropolitane din România. Vodafone România va extinde reţeaua 4G în zeci de oraşe până la sfârşitul anului.

Cosmote România a lansat comercial serviciile 4G la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut. Aria de acoperire include Bucureşti (zona de nord), Otopeni, Ploieşti, Cluj, Iaşi şi staţiunile turistice Sinaia, Buşteni, Predeal. Reţeaua 4G a Cosmote permite viteze de descărcare de până la 75 Mbps, respectiv de încărcare de până la 37,5 Mbps. Operatorul mobil grec, care este lider în Europa de Sud-Est, a primit anul trecut o finanţare de 225 milioane euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie, iar o parte din aceşti bani va fi folosită pentru dezvoltarea reţelei 4G. Compania acoperă în prezent cu servicii 3G în 159 de oraşe şi peste 1.000 alte localităţi din România.

În ceea ce priveşte operatorul RCS&RDS, acesta şi-a adjudecat la licitaţia de spectru din 2012 un bloc în banda de 900 MHz, valabil perioada 2014-2029 și pentru care a achitat suma de 40 de milioane de euro. Operatorul nu a fost interesat de frecvenţele 4G la licitaţie, dorind să extindă serviciile 3G existente. Compania, care este lider pe piaţa serviciilor de internet şi televiziune, are o acoperire de 70% din populaţia României, iar anul acesta va investi în acoperirea în bandă de 900 Mhz.

Al cincilea operator participant la cea mai mare licitaţie de telefonie mobilă organizată vreodată în România, 2K Telecom, a câştigat două blocuri de 15 MHz în banda de 2600 MHz pentru suma de 6,601 milioane de euro. 2K Telecom operează în acest moment o reţea de date mobile 4G prin intermediul tehnologiei WiMax prin brandul Idilis. Anul acesta, compania şi-a propus să opereze prin intermediul unei reţele 4G LTE. Sursa: Capital.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Noi schimbări în cazul Cardului de Sănătate! Ce trebuie să știe românii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.