Ministerul Mediului vrea ca firmele de salubritate să colecteze separat deșeurile

Ministerul Mediului vrea ca firmele de salubritate să colecteze separat deșeurile

Ministerul Mediului vrea să creeze cadrul legal prin care autoritățile locale să oblige firmele de salubritate să colecteze separat deșeurile, a declarat, vineri, Corina Lupu, secretar de stat în cadrul instituției.

„Dacă nu închidem lanțul cu obligația colectării separate a salubriștilor, nu o să putem face nimic. Acesta este adevărul. Dacă în Legea 101, care nu este a noastră, există prevederi și dacă la noi Garda de Mediu poate să aplice măsuri coercitive foarte serioase, până la urmă administrația publică locală, dacă nu are grijă la momentul întocmirii contractului cu un salubrist ca acela să aibă infrastructura respectivă și de mașini compartimentate să vină să ia (deșeurile — n. r.) nu se rezolvă mare lucru. Aceste aspecte încercăm să le îmbunătățim acum", a spus Lupu.

Secretarul de stat a precizat că în momentul de față există o colaborare cu Ministerul Dezvoltării.

„Ministerul Mediului nu este ministerul salubrității. Ne-am propus — și se pare că reușim — o foarte bună colaborare cu colegii noștri de la Ministerul Dezvoltării, pentru că avem mare nevoie de ei. Sunteți un cetățean de bună credință dacă vă duceți sute de metri ca să găsiți un punct de colectare separată — o să o faceți o dată sau de două ori, dar dacă vine salubristul și o ia la grămadă...toți avem frustrarea aceasta. Asta nu este o problemă a Ministerului Mediului, dar simt că putem să o rezolvăm la nivel de colaborare foarte strânsă. Legislația este foarte amplă, foarte stufoasă, n-aș zice că lipsesc foarte multe din ea, însă s-a constatat o lipsă de responsabilitate serioasă a fiecărui actor de pe tot lanțul și aceea trebuie remediată", a afirmat Corina Lupu.

De asemenea, ea a atras atenția că firmele de salubritate trebuie încurajate să ducă o cantitate mai mică la groapa de gunoi.

„Un alt aspect nefavorabil pentru România în momentul acesta este lipsa unui tarif corespunzător, astfel ca salubristul să ducă mai puține cantități la groapa de gunoi. Ar însemna să fie un preț mai mare astfel încât să-l descurajeze să ducă. Urmează să fie aplicat din 1 ianuarie 2017, respectiv 80 lei/tonă, și încercăm să aducem mai aproape aplicarea lui. Am luat în calcul ca, prin Administrația Fondului de Mediu, o parte din acele contribuții de 2 lei/kg în cazul nerealizării țintelor să se reîntoarcă în sistemul gestionării eficiente a deșeurilor", a mai afirmat secretarul de stat.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Sfințire Complex Parohial Protopopiatul Dorohoi, Parohia „Sf.Gheorghe” din Ionășeni, Vf. Câmpului - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.