Fermierii trebuie să asigure animalelor adăpost corespunzător, apă și hrană suficiente în condiții de iarnă severă

Fermierii trebuie să asigure animalelor adăpost corespunzător, apă și hrană suficiente în condiții de iarnă severă

Crescătorii de animale trebuie să le asigure acestora adăpost corespunzător, apă și hrană suficiente, potrivit recomandărilor transmise de ANSVSA pentru perioadele cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic și căderi masive de zăpadă prin intermediul unui comunicat de presă.

În plus, proprietarii trebuie să verifice buna funcționare a echipamentelor de adăpare și de furajare, dar și disponibilitatea echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică. „La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor precum și la apariția unor modificări comportamentale, deținătorul are obligația ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă”, se precizează în comunicatul ANSVSA.

Instituția recomandă și deținătorilor de animale de companie, care sunt ținute afară, să le asigure o sursă de apă potabilă, precum și un adăpost corespunzător.

Pentru transportatorii de animale vii, ANSVSA recomandă sistarea livrărilor în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic și căderi masive de zăpadă, exceptând cazurile în care este neapărat necesar. „Transportatorii sunt obligați prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe inutile. Înainte de a pleca la drum, se verifică dacă există condiții adecvate de microclimat în mijlocul de transport și dacă acestea sunt asigurate pe întreaga durată a transportului”, se mai arată în comunicat.

În plus, la temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport trebuie redusă cu cel puțin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, iar pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilație din vehicul trebuie să fie capabile să mențină temperatura de comfort termic în compartimentul animalelor. „Precizăm că porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. În cazul în care, în timpul călătoriei, temperatura ambientală coboară sub 0° C, este obligatoriu ca mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii. Bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute cu condiția ca în mijlocul de transport să nu existe curenți de aer rece. Ovinele și caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scăzute. Ecvinele pot fi transportate și în situația în care temperatura ambientală coboară sub—20° C cu condiția ca mijloacele de transport să fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii. O atenție deosebită se acordă și vitezei de transport, numărului de opriri precum și vârstei animalelor transportate”, se subliniază în comunicatul ANSVSA.

Mai mult, instituția susține că sistemul de ventilație trebuie să asigure distribuția uniformă a aerului, iar autonomia lui trebuie să fie de cel puțin 4 ore, independent de funcționarea motorului autovehiculului.

Pentru organizatorii târgurilor în care se comercializează animale vii, ANSVSA recomandă ca „padocurile unde sunt ținute animalele în vederea comercializării să fie suficient de spațioase pentru a asigura libertatea de mișcare minimă necesară animalelor cazate și trebuie să fi prevăzute cu zone de adăpostire umbrite”.

În scopul protejării animalelor, conducerea Autorității a dispus DSVSA județene să întreprindă demersurile necesare pentru informarea fermierilor, unităților administrative locale, transportatorilor și altor deținători de animale, cu privire la măsurile specifice pentru asigurarea bunăstării animalelor în perioadele de iarnă în care se înregistrează condiții meteorologice severe și la responsabilitățile legale care le revin.

În plus, la recomandarea ANSVSA, consiliile locale trebuie să se asigure că există posibilități de colectare și neutralizare a deșeurilor animaliere. „Conform prevederilor legale, consiliile locale au obligația ca, în adăposturile animalelor fără adăpost, să asigure respectarea normelor de protecție a acestora, respectiv: cazare, transportul și îngrijirea corespunzătoare a acestora”, se mai arată în comunicatul ANSVSA. Sursa: AGERPRES.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.