Fenomen astronomic inedit: Luna Roz, vizibilă, joi, din România, coincide cu o eclipsă lunară

Fenomen astronomic inedit: Luna Roz, vizibilă, joi, din România, coincide cu o eclipsă lunară

În noaptea de joi, 25 aprilie, spre vineri, 26 aprilie, românii vor putea observat pe cer celebra "Lună Roz". Anul acesta, ea coincide cu o eclipsă de Lună.

Deşi este denumită „Luna Roz", nu vă aşteptaţi să aibă chiar această culoare. Denumirea vine, în mod ciudat, de la florile roz phlox, adică brumărelele, care apar în luna aprilie: prin urmare, Luna Plină din aprilie a fost poreclită „Luna Roz".

Cu toate că Luna va avea aceeaşi culoare ca în mod normal, în noaptea de 25 spre 26 aprilie veţi avea şi un motiv de bucurie. În Europa, inclusiv România, în Africa şi în Asia veţi fi martorii unei eclipse de Lună.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti a denumit această eclipsă "Parțială înseamnă că Luna nu intră cu totul în umbra Pământului. „Posibil parțială” înseamnă că discul selenar intră atât de puțin în umbra Pământului încât nu știm dacă fenomenul va fi observabil", scrie observatorul pe site-ul său oficial.

Eclipsa începe la ora 21:03, la două ore după ce Luna răsare. Timp de aproape două ore, până la 22:54, se va afla în penumbra terestră, efectul fiind vizibil după ora 22 din cauza opacității mici a acesteia. Pentru un timp scurt, între 22:54 și 23:21, marginea superioară a Lunii se va afla în umbra Pământului și va părea mai întunecată decât restul discului.

Calculele arată că discul selenar va intra în umbra terestră în proporție de 0,1%, mai spune Observatorul Astronomic. „Efectul de înroșire (scădere de strălucire) fiind destul de slab și nu știm dacă va fi observabil cu ochiul liber sau prin instrumetele astronomice", scriu experţii pe site. După ieșirea din umbră, Luna rămâne în penumbră până la ora 01:11 (pe 26 aprilie) și strălucirea aparentă a ei revenind treptat la normal.

„Cei ce doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied. Asta pentru că în timpul totalităţii, trebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar", ne sfătuieşte Observatorul Astronomic.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.