Dezvaluiri despre o inchisoare CIA de langa Bucuresti

Dezvaluiri despre o inchisoare CIA de langa Bucuresti

Comisarul CoE pentru drepturile Omului, Thomas Hammarberg, noteaza intr-un comentariu publicat luni ca Romania a deschis un centru de detentie clandestin al CIA langa Bucuresti, la 23 septembrie 2003, operatiunile agentiei americane in tara noastra continuand apoi mai bine de doi ani.

Negare din partea autoritatilor romanesti

Intr-un subcapitol al comentariului, intitulat "Intrebari fara raspuns", Hammarberg noteaza ca "Romania a fost de asemenea gasita complice in detentiile secrete ale CIA", informeaza MEDIAFAX.

"Un centru de detentie clandestin al CIA a fost deschis langa Bucuresti, la 23 septembrie 2003, imediat dupa inchiderea facilitatii din Polonia. Este cunoscut faptul ca cel putin un detinut important a fost transferat direct pe aeroportul Baneasa, la miezul noptii. Operatiunile CIA au continuat apoi in Romania mai bine de doi ani", scrie Hammarberg in comentariul publicat luni.

El spune ca, "din pacate, autoritatile romane au demonstrat putina vointa reala de a descoperi adevarul despre ceea ce s-a intamplat pe teritoriul Romaniei".

Oficialul CoE noteaza ca singurul raspuns oficial a fost o negare, sustinuta de o comisie din Senat care a respins toate acuzatiile.

"O investigatie la nivel de procurori sau o ancheta publica cu acces obligatoriu la informatii clasificate nu mai trebuie evitata", mai scrie Hammarberg.

Comentariul lui Hammarberg este intitulat "Europenii trebuie sa dea socoteala pentru complicitatea in ceea ce priveste tortura si detentiile secrete practicate de CIA".

Comisarul mai noteaza ca, incepand din anul 2001, CIA a dezvoltat o retea vasta de operatiuni clandestine de combatere a terorismului, vizand in special capturarea si detentia celor mai cautati suspecti.

Comisarul noteaza si cateva dintre tehnicile de interogare ilegale, printre care nuditate fortata, privare de somn pe perioade indelungate, stat in picioare fortat (foarte multe ore) sau in pozitii dureroase, tehnici de simulare a inecului, loviri.

In ceea ce priveste Europa, Thomas Hammarberg arata ca un centru de detentie a fost deschis in Polonia, la 5 decembrie 2002, zi in care un avion i-a adus de la Bangkok pe aeroportul Szymany pe Abu Zubaydah si Abd Al-Nashiri, considerati "detinuti importanti".

Dezvaluire socanta: Un ofiter CIA recunoaste ca a aplicat torturi

Hammarberg mai scrie ca, ulterior, in februarie, martie si iunie 2003, alti detinuti importanti au fost adusi in Polonia, printre care si cei implicati in planuirea atacurilor de la 11 septembrie: Khalid Sheik Mohammed si Ramzi Binalshibh. In cazul lui Khalid Sheik Mohammed, tehnicile de simulare a inecului au fost incercate de 183 de ori intr-o singura luna, scrie Hammarberg, citand un inspector CIA.

CIA a incredintat o parte din operatiunile sale unor companii de aviatie mici, ale caror experiente anterioare au inclus transportarea echipelor sportive in tara.

Zborurile din august 2003, precum si zeci de alte zboruri catre Bucuresti, Baku, Cairo, Djibouti, Islamabad sau Tripoli, au fost organizate de compania Sportsflight din Long Island. Aceasta a inchiriat un avion de la Richmor Aviation, cu sediul in apropiere de aeroportul Columbia County din Hudson, New York. In cele din urma, Richmor a dat in judecata Sportsflight pentru incalcarea termenilor contractului.

In cadrul procesului, au fost dezvaluite costurile si rutele a numeroase zboruri CIA.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.