Devine gratuit în toată România. Anunțul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Devine gratuit în toată România. Anunțul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a venit cu vești bune pentru anumiți români. Potrivit ultimului anunț, o categorie de români va putea avea acces gratuit la serviciile pentru descoperirea bolilor oncologice.

Tratament oncologic decontat de CNAS pentru persoanele neasigurate
Persoanele neasigurate din România pot beneficia de servicii de prevenție, depistare și confirmare a afecțiunilor oncologice, toate fiind acoperite prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate, conform unui anunț recent al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Aceste servicii sunt parte dintr-un efort de asigurare a accesului la diagnostic și tratament pentru afecțiunile oncologice chiar și pentru cei fără contribuție la asigurările de sănătate.

Pentru a beneficia de aceste servicii, o persoană neasigurată trebuie să se înscrie pe lista unui medic de familie la alegere, unde se va programa pentru o consultație de prevenție.

În cadrul acestor consultații, medicul de familie poate evalua riscul de boală, inclusiv suspiciuni de afecțiuni oncologice.

Consultațiile de prevenție sunt oferite gratuit pe grupe de vârstă și sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, astfel:
Două consultații pe an pentru persoanele între 18 și 39 de ani.
Până la trei consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani fără afecțiuni cronice.
Până la două consultații pe an pentru cei peste 40 de ani cu afecțiuni cronice.

Medicul de familie poate trimite pacientul la analize de prevenție gratuite și îi va elibera un bilet de trimitere (formularul PREV 1.7). Dacă la una dintre aceste consultații medicul suspectează o afecțiune oncologică, pacientul poate fi îndrumat către analize suplimentare, investigații imagistice sau consult ambulatoriu la un medic specialist.

„Dacă la oricare din consultaţii medicul de familie va avea suspiciunea că pacientul are o formă de cancer (boală oncologică), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite, după caz: să efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi interpretate de medicul de familie, să fie consultat ambulatoriu de un medic specialist, să fie internat în regim de spitalizare de zi”, afirmă sursa citată.

Proceduri și servicii medicale pentru confirmarea cancerului
În cazul unei suspiciuni de cancer, persoanele neasigurate au acces la analize medicale gratuite, inclusiv radiografii, ecografii și consultații de specialitate, toate decontate de CNAS. De asemenea, consultațiile oncologice sunt decontate până la două pe trimestru, cu posibilitatea de a efectua a doua consultație direct, fără bilet de trimitere.

Medicul specialist poate prescrie investigații suplimentare, necesare confirmării diagnosticului, și poate trimite pacientul la alți specialiști sau la spitalizare de zi pentru diagnostic și evaluare, recomandând ca aceste servicii să fie finalizate în maximum 28 de zile de la prima internare de zi.

„Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu marcate SO, în spitalizare de zi se va efectua: diagnosticarea afecţiunii oncologice, evaluarea extensiei tumorale, evaluarea statusului clinico-biologic al pacientului cu afecţiune oncologică. Se recomandă ca aceste servicii să fie efectuate în maximum 28 de zile de la deschiderea primei foi de spitalizare de zi”, susţine aceeaşi sursă.

După confirmarea diagnosticului, pacienții neasigurați pot fi integrați în Programul Național de Oncologie. Dacă persoana respectivă nu are venituri, aceasta poate deveni asigurată fără a fi necesară contribuția, status valabil pe durata tratamentului până la vindecare.

CNAS subliniază că serviciile oferite persoanelor neasigurate nu sunt acoperite din contribuțiile celor asigurați. Fondurile pentru aceste servicii sunt alocate separat din bugetul de stat, asigurând astfel un acces echitabil la tratamente esențiale pentru toți cei care au nevoie.

Stirea anterioara

Analiza firului de păr un instrument de diagnostic pentru schizofrenie

Stirea Urmatoare

Condamnat de Judecătoria Dorohoi la un an de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.