Cum va fi vremea în luna decembrie. Fenomenul neobişnuit care se poate declanşa chiar în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou

Cum va fi vremea în luna decembrie. Fenomenul neobişnuit care se poate declanşa chiar în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou

Prognozele meteorologilor estimează că iarna care tocmai a început va fi una normală, cu precipitaţii şi temperaturi apropiate de media celor pentru această perioadă. Aceştia avertizează că există, însă, riscul ca înainte de sfârşitul anului să aibă loc fenomenul El Nino, care se manifestă în zona tropicală din sudul Oceanului Pacific, şi care poate produce schimbări climatice neobişnuite precum uragane.

Prognozele meteorologilor arată că, de marţi până la finalul săptămânii, temepraturile rămân scăzute în Moldova şi partea de sud a ţării, unde vor urca până la maximum -4/-5 grade Celsius, dar vor creşte până la 7 grade în dealurile de Vest, în Banat şi Crişana.

„Miercuri, temperaturile vor fi de -4 grade în Moldova şi de 9 grade în Crişana şi Banat. Spre sfârşitul săptămânii, temepraturile vor mai creşte un pic, dar valorile de temperatură vor rămâne cu minus în zona Moldovei, unde vor fi -2 grade. Până la finalul săptămânii temperaturile din zonele extracarpatice sunt sub normele climatologice ale perioadei, care sunt cuprinse între 1 şi 4 grade Celsius. În Banat şi Crişana temeperaturile sunt peste normalul perioadei”, a mai spus meteorologul de serviciu.

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 1 - 14 decembrie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte. Astfel, sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Per ansamblu, luna decembrie va fi una nomnală. „Valorile termice vor fi în general apropiate de mediile multianuale în aproape toata ţara, local în sud-estul şi sudul ţării fiind posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obişnuit”, se arată în prognoză.

Moldova. Vremea va fi în general mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, pe toată durată celor două săptămâni de prognoză. Totuşi, se va remarca o tendinţă de creştere a valorilor termice, astfel încât, în jurul datei de 7 decembrie, media regională a maximelor va fi de 2 grade, iar a temperaturilor minime va fi de -2 grade. În a doua parte a intervalului, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, mediile diurne vor coborî spre 0 grade, iar cele nocturne spre -6 grade. Pe 1 şi 2 decembrie va ninge pe arii relativ extinse, iar în zonele de deal şi de munte cantităţile de precipitaţii vor fi însemnate. În restul primei săptămâni de prognoză, doar pe arii restrânse vor mai fi fulguieli. Începând cu data de 8 decembrie, probabilitatea pentru precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare, va fi în creştere.

VREMEA la munte. Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme rece şi temperaturi diurne negative, cu o medie de aproximativ -2 grade Celsius. Între 3 şi 7 decembrie regimul termic diurn va creşte usor, spre o medie a maximelor de 2...3 grade. În cea de a doua săptămână vremea se răceşte din nou, iar de marţi, 9 decembrie, vor predomina din nou valorile negative. Temperaturile minime vor avea valori medii între -4 grade în intervalul 4-7 decembrie şi -7...-8 grade la sfârşitul perioadei de prognoză. În primele zile va ninge pe arii extinse, în general moderat cantitativ. Ulterior, până pe 7 decembrie, doar izolat mai sunt condiţii pentru ninsori slabe, dar dupa această dată va ninge zilnic, local şi temporar, în toate masivele montane.

Precipitaţii mai mari în luna ianuarie

În schimb, în luna ianuarie meteorologii prognozează o vreme normală, cu temperaturi medii lunare situate în limite apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, care ar trebui să fie între 7 grade şi -2 grade Celsius. Aceeaşi prognoză arată că precipitaţiile vor fi apropiate de mediile multianuale în estul şi sudul ţării, dar vor avea o tendinţă de excedent în celelalte regiuni.

Climatologul susţine că iarna care urmează poate fi influenţată de fenomenul El Nino, care se manifestă în zona tropicală din sudul Oceanului Pacific, ale căruit şanse să se producă până la finalul anului sunt de 58%. Acest fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Revenirea la normalitate este cunoscută sub denumirea de La Niña. „Fenomenul El Nino poate fi declanşat până la finalul anului, iar în funcţie de intensitatea lui vremea din Europa va fi sau nu influenţată. Un El Nino slab nu va influenţa Europa. Dacă este moderat ar putea avea influenţă asupra Europei este în partea a doua a iernii. Poţi avea contraste, într-o parte va aerului să fie cald, iar în cealaltă parte să fie frig”, a mai spus Roxana Bojariu. Sursa: Gandul.info

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiune de 2.000 de lei și material lemnos confiscat

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.