Cum a ajuns Direcția Copilului rețea de prostituție

Cum a ajuns Direcția Copilului rețea de prostituție

Declarațiile ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, referitor la traficul de persoane și rețelele de proxeneți din Direcția Copilului nu reprezintă o noutate pentru angajații din sistem. Sindicaliștii se luptă de peste 15 ani, încercând să dea publicității informații din interior, iar rapoartele serviciile de informații sunt ascunse de susținătorii directorilor de DGASPC.

Opt dosare sunt în derulare, în mai multe județe din țară, vizând activitatea de proxenetism, dar și alte abuzuri și infracțiuni, la Direcția Copilului. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat că există suspiciuni de trafic de persoane și prostituție în orfelinate și în centrele pentru vârstnici din țară.

Declaraţiile ministrului vin la două săptămâni după ce şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale Sfânta Maria, din cadrul DGASPC sector 1, au fost arestaţi preventiv. Ei sunt acuzați de infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare. Mai multe cazuri sunt achetate acum de DIICOT, în zona de sud-est a țării. Ministrul a precizat că a primit aceste informații de la serviciile secrete, în luna mai, când a preluat mandatul. Liderul sinidical Gavriel Chifu, secretar general Publisind, explică: „Toate aceste lucruri se știu de mulți ani, iar noi am tot încercat să le scoatem la iveală. Chiar săptămâna trecută am mai tras un semnal de alarmă, în acest sens. Toate lucrurile acestea sunt posibile pentru că șefii de centre sunt numiți politic de către directorii DGASPC, care prin lege sunt numiți politic. Au angajat mii de oameni, în toată țara, nu pe criterii de competență, ci pe criteriul apartenenței la partidele care-i susțin. Informări se fac permanent, dar ajung pe masa unor lideri politici care le ascund, pentru că o mână spală pe alta”.

Legislație pentru încurajarea infracțiunilor

Ministerul Muncii are răspunderi limitate în interiorul sistemului, iar situația a fost legiferată și este acceptată de mulți ani, deși au avut loc multe evenimente soldate uneori cu moartea copiilor și tinerilor din orfelinate. După ce doi tineri s-au sinucis, în luna decembrie 2015, la un centru de plasament din Craiova, încă o adolescentă din Dâmbovița a fost găsită moartă, în ianuarie anul acesta. Fata fugise să se ascundă în casa bunicii ei, pentru că era abuzată, ameninţată și obligată să se prostitueze chiar de către angajații centrului. Anul trecut, DIICOT a descins la centrul de plasament Floare de Colţ, din Târgoviște, unde s-a descoperit o reţea de trafic de persoane. Una dintre angajatele centrului îi ajuta pe proxeneţi să racoleze fete pentru prostituţie. În această situaţie era și adolescenta care a fost găsită moartă în luna ianuarie. Angajata anchetată este acuzată de complicitate la trafic de persoane, într-o reţea de crimă organizată, care include angajaţi ai DGASPC, însă a rămas angajată în sistem, pentru că nu poate fi dată afară, până când nu se pronunță definitiv instanța de judecată.

Conform legislației în vigoare, salariații nu pot fi înlăturați din funcții, nici măcar atunci când se descoperă abuzurile grave sau infracțiunile pe care le comit. Mai mult, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Gabriela Coman, ne-a explicat că atât autoritatea, cât și corpul de control al Ministerului Muncii încearcă să intervină de fiecare dată când se primesc informații despre abuzuri sau alte nereguli, însă și posibilitatea lor de intervenție este limitată prin lege. sursa:jurnalul.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.