Birocratia si efectele ei devastatoare

Birocratia si efectele ei devastatoare

Mai bine reguli stricte decat riscul de a se instaura haosul - asa a inceput birocratia si, de-a lungul timpului, s-a demonstrat mult mai periculoasa decat haosul insusi.

Totul este incetinit, iar drumul de la gasirea unei solutii pentru o problema pana la implementarea ei poate fi atat de lung incat datele sa se schimbe si solutia sa nu mai poata fi aplicata.

Intotdeauna e responsabilitatea altcuiva

Cand o firma este la inceput, toata lumea face de toate. Nimeni nu intreaba "cine e responsabil pentru ..." si toata lumea participa la gasirea de solutii pentru o problema.

Asta nu se intampla cand virusul biocratiei a atacat sistemul. Atunci apar oameni cu specializari exacte si functii din ce in ce mai pompoase, formandu-se zeci de trepte ierarhice, iar problemele ajung nici macar sa nu mai fie semnalate, pentru ca fiecare considera ca e treaba altcuiva sa faca asta.

Ca un exemplu al efectelor birocratiei si modificarilor la nivel de mentalitate, in 1964, o femeie pe nume Kitty Genovese a fost injunghiata mortal langa casa ei din Kew Gardens, din Queens, New York. Ceea ce face evenimentul si mai oribil este faptul ca sute de oameni din apartamentele din jur au auzit-o pe femeie tipand, insa nimeni nu a facut nimic.

Psihologi care au studiat cazul si i-au intervievat pe locuitorii din Kew Gardens au descoperit ca nimeni nu a sunat la politiei pentru ca fiecare a presupus ca altcineva a facut-o deja. La fel se paseaza responsabilitatea si intr-o companie.

Aratatul cu degetul catre altul

Si desigur ca nu e o aparare buna doar sa spui ca altcineva trebuia sa faca ce n-ai facut tu. Trebuie sa spui si cine.

Asa se ajunge ca vina sa fie pasa de la un departament la altul, de la un birou la altul si de la un angajat la altul pana cand fie pica cineva care nu avea nicio treaba cu problema, fie totul se da uitarii si discutia se reia la urmatoarea problema.

Frica de risc

Daca primele doua simptome se manifesta la nivelul angajatilor din "paturile de jos" ale companiei, aversiunea fata de riscuri se manifesta la nivelul sefilor.

Daca un director candva plin de idei si strategii de dezvoltare patrunde intr-o companie infestata de birocratie, in scurt timp el va deveni un om mult mai precaut care va merge pe principiul "ce avem e sigur, sa riscam ce avem facand o prostie".

Si asta mai ales cand sefii de departament simt ca nu mai au unde sa ajunga mai sus pe scara ierarhica in companiei si, deci, nu simte ca mai are pentru ce sa se agite.

Minciuna

Semnul ca birocratia s-a instaurat care are potentialul cel mai mare sa distruga o organizatie este atunci cand un angajat, fie el cu pozitie de top sau nu, distorsioneaza adevarul pentru propria protectie.

Mai exact, din momentul in care companiile incep sa aiba profit si castigurile salariale cresc si deja miza pierderii jobului este mult prea mare, incep sa incerce sa evidentieze rolul lor in cadrul firmei cu fiecare ocazie, chiar daca pentru asta uneori trebuie sa minta.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.