1 iunie, noua etapă de relaxare a restricțiilor. Măsurile care intră în vigoare astăzi

1 iunie, noua etapă de relaxare a restricțiilor. Măsurile care intră în vigoare astăzi

La 1 iunie România marchează o nouă etapă de relaxare a restricțiilor, măsurile care intră în vigoare astăzi țin cont și de numărul persoanelor vaccinate. Astfel, deși evenimentele private sau publice au un număr stabilit de participanți acesta nu este limitat dacă participanții sunt vaccinați.

Măsurile care intră în vigoare începând din 1 iunie
Concertele și orice tip de spectacole vor putea fi organizate, de la 1 iunie, cu până la 1.000 de participanți, dacă aceștia sunt vaccinați anti-COVID, au test PCR negativ sau au trecut prin boală. Limita de persoane se elimină dacă toți participanții sunt vaccinați cu ambele doze. Condițiile sunt similare și în cazul competițiilor sportive. De asemenea, vor fi noi condiţii pentru evenimentele private - nunți, botezuri -, creşte gradul de ocupare în hotelurile de pe litoral și se deschid spaţiile de joacă și piscinele. Nu va mai fi obligatorie purtarea măștii la locul de muncă, dacă toți sunt vaccinați și sunt cel mult 5 persoane în același spațiu.

Fără limită de participanți la concerte și spectacole, dacă toți participanții sunt vaccinați

Concertele și orice tip de spectacole vor putea fi organizate, de la 1 iunie, cu până la 1.000 de participanți, dacă aceștia sunt vaccinați anti-COVID, au test PCR negativ sau au trecut prin boală. Limita de persoane se elimină dacă toți participanții sunt vaccinați cu ambele doze.
Art.1 - (1) Începând cu data de 01.06.2021, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
(2) Participarea la activitățile prevăzute la alin. (1), este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru cele care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).
(3) În condițiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr de peste 1.000 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Art.2 - Începând cu data de 01.06.2021, se propune creșterea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 6 persoane la 8 persoane.

De la 1 iunie se redeschid cluburile, discotecile și sălile de jocuri, dar doar pentru persoane vaccinate

Barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri vor fi redeschise de la 1 iunie, până la ora 24.00, la 50%, respectiv 70% din capacitate, dar vor avea acces doar persoanele vaccinate anti-COVID, cu ambele doze. De asemenea, restaurantele și cafenelele vor fi deschise la 70% din capacitate, în localitățile în care rata de infectare nu depășește 3 la mia de locuitori, și este permis un număr și mai mare de persoane, dar doar dacă acestea sunt vaccinate anti-COVID.
(1) Se propune permiterea desfășurării activității în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, în intervalul orar 5:00-24:00, începând cu data de 01.06.2021, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
(2) Participarea la activitățile prevăzute la alin. (1), este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Începând cu data de 01.06.2021, se propune creșterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maximă a spațiilor pentru operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Se propune, începând cu data de 01.06.2021, creșterea gradului de ocupare, la 70% din capacitatea maximă spațiilor închise pentru operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în intervalul orar 05:00-24:00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Administratorul poate permite accesul mai multor persoane cu condiția ca toate acestea să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

În ce condiții se pot organiza nunți și botezuri de la 1 iunie
Guvernul a aprobat desfăşurarea, de la 1 iunie, a evenimentelor private - nunţi, botezuri, parastase - cu 50 de persoane în spaţii închise şi 70 de persoane în spaţii deschise. Numărul poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate.
(1) Se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă începând cu data de 01.06.2021, cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.
(2) În condițiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanți dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și este asigurată o suprafață de minim 4 mp/persoană.

Se deschid piscinele și locurile de joacă din spații închise
Piscinele din spații închise se redeschid la 70% din capacitatea maximă a spațiului, de la 1 iunie dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

De asemenea, se relaxează și mai mult regimul sălilor de sport/fitness, permițând participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.

Activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 dar mai mică sau egală cu 4/1.000 de locuitori, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea permisă.

De asemenea, se redeschid locurile de joacă din spații închise până la 50% din capacitate cu condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).

Competiții sportive cu spectatori
Din data de 1 iunie vor intra în vigoare și măsuri de relaxare majore pentru sport, între acestea numărându-se şi faptul că vor fi spectatori la competiţiile în spaţii închise.

Potrivit noilor reguli, suporterii vor putea reveni la evenimentele sportive în spaţii închise, fără ca organizatorii să mai aibă obligaţia de a solicita aprobări sau avize pentru a avea spectatori. Procentul în care aceştia vor putea participa la evenimente sportive este de până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului. Competiţiile sportive se vor putea desfăşura, în spaţii închise sau deschise, cu un procent mai mare de 25% din capacitatea maximă a spaţiului dacă persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore ori rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore și se vaccinează la intrarea în incintă.
Începând cu data de 01.06.2021, se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise să fie permisă cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Participarea la activitățile prevăzute la alin. (1), este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării evenimentului).
În condițiile stabilite la alin. (1) organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea competițiilor sportive cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore ori al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore și se vaccinează înaintea intrării în locația de desfășurare a evenimentului.

Fără mască la birou tot pentru cei vaccinați, dacă nu sunt mai mult de 5 persoane
De asemenea, de la 1 iunie nu va mai fi obligatorie purtarea măștii la birou, dacă toate persoanele sunt vaccinate, iar în aceeași încăpere nu sunt mai mult de 5 oameni.
Se propune exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.

Cum se vor desfășura festivitățile de sfârșit de an școlar după 1 iunie
Părinții vor putea participa la festivitățile de sfârșit de an școlar ale copiilor, alături de elevi și cadre didactice, dacă sunt vaccinați împotriva COVID-19, dacă au test negativ sau dacă au trecut prin boală. Ceremoniile trebuie organizate în aer liber.

Se propune ca festivitățile organizate în spații deschise, prilejuite de terminarea anului școlar să poată fi desfășurate cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității) în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății.

Stirea anterioara

Interesele copiilor din România la educație și sănătate sunt sabotate de Coaliția Austerității Naționale: PNL-USR-UDMR

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.