Doina Federovici: 8 autogunoiere noi pentru județul Botoșani - FOTO
Radu Tora, realizatorul filmului de prezentare al Botoşanilor, la Festivalul Filmului Românesc la Montréal
Regizorul care a creat filmul de prezentare al municipiului Botoşani din punct de vedere cultural şi turistic, Radu Tora, a participat la a şasea ediţie a Festivalului Filmului Românesc la Montreal. Filmul de prezentare al municipiului realizat de Tora se bucură de un real succes pe Facebook şi Youtube.
Din această ediţie, organizatorii au introdus o nouă secţiune, aceea de promovare a României, Experience Romania, ocazie cu care a avut loc proiecţia documentarului “Vrancea, locul unde istoria se întâlneşte cu legenda”, produs de Consiliul Judeţean Vrancea, în regia lui Radu Tora.
Ajuns la a şasea ediţie, Festivalul Filmului Românesc la Montréal, FFRM, organizat de asociaţia culturală ROCADE, din Canada, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din Bucureşti, a avut, şi de această dată, invitaţi de seamă: regizorul Radu Gabrea, actriţa Victoria Cociaş şi criticul de film Irina Nistor.
În cele trei zile, Festivalul şi-a delectate publicul numeros la Cinéma Beaubien cu o mulţime de filme proaspete şi bune, lung metraje şi scurt metraje.
Filmele de lung şi scurt metraj prezentate în cadrul Festivalului au fost:
Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu) regia Radu Gabrea, Reuniune de familie, regia Florina Dumitrache, cu prezentarea regizorului Radu Gabrea, a actriţei Victoria Cociaş şi a criticului Irina Nistor. Tatăl fantomă, regia Lucian Georgescu, Hello, Kitty, regia Millo Simulov, cu prezentarea IrineiNistor, Şi caii sunt verzi pe pereţi, regia Dan Chişu, Cheful, regia Andrei Sitaru, cu prezentarea Irinei Nistor, Ho, Ho, Ho! Regia Jesús del Cerro, Pui, cartofi prăjiţi şi o Cola, regia Emanuel Pârvu, Baraseum (Şi s-au dus ca vântul…) regia Radu Gabrea, Gobbel, regia Raluca David, cu prezentarea lui Radu Gabrea şi a Irinei Nistor, Naşa, regia Virgil Nicolaescu, Jesús del Cerro, Superman, Spiderman sau Batman, regia Tudor Giurgiu, Umilinţa, regia CătălinApostol, Tenis, regia Vladimir Dembinski, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, regia Adrian Sitaru, Periferic, regia Bogdan George Apetri, Vrancea, locul unde istoria se întâlneşte cu legenda, regia RaduTora, la secţiunea de promovare a imaginii României, Experience Romania.
Evenimentul s-a bucurat de aprecierea publicului larg prezent la eveniment şi, un lucru notabil, la fiecare ediţie, deşi numărul spectatorilor de origine română este unul relativ constant, se remarcă participarea unui număr tot mai mare al spectatorilor canadieni. Opiniile acestora din urmă nu diferă foarte mult una de alta, au aprecieri pozitive privind organizarea Festivalului, dar ceea ce este cu adevărat important, descoperă prin intermediul lui o ţară şi o cultură care le sunt, din păcate, aproape necunoscute. Festivalul Filmului Românesc la Montréal este un excelent prilej ca tinerii regizori să-şi promoveze producţiile şi peste ocean şi nu în ultimul rând, unul de a face cunoscute în lume valorile autentice româneşti.
În acelaşi context, cei prezenţi şi-au exprimat speranţa că va lua naştere şi în România un festival internaţional de film documentar, cu tematică etnografică, aşa cum există festivaluri de acest gen în mari oraşe turistice, istorice şi culturale ale lumii precum Edinburgh (Marea Britanie), Ljubljana (Slovenia), Istria (Croaţia), Sardinia, Peruggia (Italia), Ierusalim (Israel), Moscova (Rusia), Vancouver (Canada), Gottingen (Germania).
Cu ocazia prezentării filmului Vrancea, locul unde istoria se întâlneşte cu legenda, regia Radu Tora, echipa Festivalului de Film Românesc de la Montréal a lansat în faţa celor prezenţi propunerea realizării unei noi producţii, tot în zona Vrancea, cu un subiect tratat succint în film, obiceiul popular chipăruşul, specific doar zonei Vrancea. Propunerea vine ca o soluţie de salvare şi de promovare în acelaşi timp a acestui obicei absolute fascinant, astăzi, aproape dispărut. Iniţiatorii proiectului îl văd ca pe soluţie de conservare, până la urmă, a unui crâmpei din însăşi tradiţia şi spiritualitate vrânceană, şi nu în ultimul rând românească, un obicei a cărui apariţie datează, cel mai probabil, chiar din perioada de formare a poporului român.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.