Mascații au luat cu asalt județul Botoșani: Percheziții efectuate în peste 70 de locații

Mascații au luat cu asalt județul Botoșani: Percheziții efectuate în peste 70 de locații

Zeci de echipaje de jandarmi au luat cu asalt, sâmbătă dimineață, municipiile Botoșani şi Dorohoi. Peste 20 de dube s-au adunat la intrarea în municipiul Botoşani dinspre Iași, iar mai apoi echipajele au descins în mai multe zone din oraș.

Vizate de perchezițiile de amploare ce au loc sâmbără sunt firmele care au ca activitate jocurile de noroc. Mascații au intrat în locații deținute de agenți economici locali, dar și în punctele de lucru ale unor firme naționale.

Echipajele au putut fi văzute pe Primăverii, Bulevardul Mihai Eminescu, în Grivița, în zona Mall-ului, dar și pe Calea Națională, la Bazar. O acțiune similiară are loc și în municipiul Dorohoi.

Direcția Națională Anticorupție a remis în urma cu scurt timp un comunicat de presa, în care precizeaza că sunt percheziții în Botoșani, Suceava, Iași si Neamț.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, infracțiuni asimilate acestora, precum și infracțiuni împotriva înfăptuirii justiției și de fals, comise în perioada 2013-2015.

În cursul zilei de 14 noiembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizațiilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 71 locații situate în județele: Suceava, Botoșani, Iași și Neamț, din care 2 sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Departamentului de Informații și Protecție Internă și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.", se arata in comunicatul DNA.

Potrivit unor surse, in perioada 2014 – 2015, funcţionari publici din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc - Serviciul Teritorial Nord Est ar fi desfăşurat activităţi ilicite pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ, cu prilejul exercitării atribuţiilor de serviciu, în scopul sprijinirii și protejării unor societăţi comerciale care au ca obiect "activităţi de jocuri de noroc şi pariuri" deţinute de importanţi oameni de afaceri din Botoşani, cu puncte de lucru în judeţele menţionate mai sus, în sensul favorizării acestora în timpul controalelor astfel încât să nu fie sancţionați potrivit legislaţiei în vigoare.

Societăţile în cauză, prin administratorii lor, au pus la punct mecanisuml de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip slot-machine, fără licenţă şi autorizaţie de exploatare, rezultând un număr de aproximativ 404 puncte de lucru, în cadrul cărora funcţionează în ilegalitate, aproximativ 2.000 aparate de tip "Slot-Machine".

În vederea ascunderii originii ilicite a fondurilor rezultate este create aparenţa legalităţii prin folosirea de aparate donate care au seriile de identificare şi soft-urile unor aparate licenţiate. Activităţile ilegale desfăşurate de oameni de afaceri erau cunoscute şi protejate de catre functionari publici din cadrul Oficiului pentru Jocuri de Noroc, Serviciul Teritorial Nord-Est, mai sustin aceleasi surse.

În schimbul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu ori îndeplinirii unor acte contrare acestor atribuţii, cu prilejul controalelor efectuate la punctele de lucru ale societăţilor menţionate funcţionarii publici pretindeau şi primeau sume de bani de la administrator, direct sau prin persoane interpuse. În cauză, au mai rezultat date privind sprijinirea oamenilor de afaceri de către funcţionari publici prin anunţarea cu privire la eventualele controale inopinate care urmează să aibă loc la firmele acestora.

Activităţile ilicite desfăşurate de oamenii de afaceri se derulează atât în locaţiile declarate şi aflate în evidenţa Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc cât şi în localuri de alimentaţie publică nedeclarate , preponderent în mediul rural. Pentru a da o aparenţă de legalitate activităţilor evazioniste derulate în locaţii nedeclarate, prin intermediul aparatelor de joc nelicenţiate, administratorii societăţilor procedează la CLONAREA SERIILOR APARATELOR DE JOC, pentru ca în eventualitatea depistării lor la un control, fapta să exceadă sferei infracţionale şi să treacă în cea contravenţională. Astfel o parte din seriile aparatelor de joc sunt donate, iar falsurile sunt ataşate acelor aparate tip slot-machine ce sunt amplasate - exploatate la negru, preponderent în locaţii din mediul rural.

Stirea anterioara

Administratorii societăţii „Tratoria Trade” şi ai benzinăriilor „Cristal” condamnaţi pentru evaziune fiscală

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.