Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Costică Macaleți, președintele CJ Botoșani, prezent la „Marșul tăcerii” organizat la Dorohoi, pentru a comemora victimele pogromului FOTO

Costică Macaleți, președintele CJ Botoșani, prezent la „Marșul tăcerii” organizat la Dorohoi, pentru a comemora victimele pogromului FOTO

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

Pogromul din Dorohoi din vara anului 1940 se înscrie în seria unor acțiuni anti-evreiești ale armatei române, o tragedie care a rămas în memoria colectivă. Istoria acelor evenimente se citește cu greu și mai ales se ascultă cu durere de la supraviețuitori, însă societatea românească încearcă să o conștientizeze până la capăt și să onoreze memoria victimelor.

La eveniment au participat aproximativ 90 de evrei care s-au deplasat pe strada 1 Decembrie din Dorohoi, de la Stadionul Municipal „1 Mai”, până la cimitirul evreiesc. Aici ai ținut un moment de reculegere în memoria celor adormiși și apoi au mers în Piaţeta „Rabinul Pinhas Wasserman”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoșani, a participat luni, 11 iulie 2016, în Municipiul Dorohoi, la ceremonia de comemorare a 76 de ani de la pogromul anti-evreiesc din anul 1940.

La manifestare au participat și reprezentanți ai administrației publice locale și centrale, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, consilierul județean Florin Știrbu, membri ai comunităților evreiești din țară și din afară, cetățeni ai municipiului Dorohoi, precum și invitați din Israel.

Președintele Consiliului Județean le-a mulțumit celor prezenți, urmași ai supraviețuitorilor și chiar supraviețuitori ai acelor evenimente și și-a exprimat recunoștința şi compasiunea față de suferințele îndurate de aceștia, alături de familiile lor.

„Ascultând povestea familiilor care şi-au pierdut persoanele dragi în pogrom, conştientizăm că nu putem ignora faptele din trecut însă, noi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, prin comemorarea Pogromului de la Dorohoi din anul 1940, suntem alături de aceştia. Vă rog să acceptaţi umila recunoaştere a suferinţelor îndurate şi fie ca amintirea victimelor să rămână veşnic în memoria tuturor”, a declarat Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Ceremonia de comemorare a celor 76 de ani de la pogromul de la Dorohoi s-a încheiat printr-o acțiune de depunere de coroane de flori și de aprindere de lumânări la mormintele victimelor tragicelor evenimente, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Județean.

Vezi Galerie FOTO, Click AICI!


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani