Concurs de jurnalism pentru copii și adolescenți „Botoșani, orașul meu drag”

Concurs de jurnalism pentru copii și adolescenți „Botoșani, orașul meu drag”

Concursul de jurnalism „Botoșani, orașul meu drag” a ajuns, anul acesta, la cea de-a V-a ediție. Evenimentul face parte din proiectul B.O.M.D – concurs de jurnalism pentru copii și adolescenți, finanțat 80% de Primăria Botoșani, 20% de Asociația Buzzmedia și reprezintă pentru membrii cercului de jurnalism „Micii reporteri” al Asociației Buzzmedia un exercițiu jurnalistic foarte util.

Dincolo de faptul că participanții cunosc orașul în care locuiesc, înțeleg cum și ce înseamnă meseria de jurnalist. Copiii împărțiți pe echipe primesc câte un subiect pe care îl transformă în reportaj sau relatare video, scrisă și audio. Merg pe teren, scriu textele, participă la montajul reportajului și învață să lucreze în echipă.

A cincea ediție înseamnă însă mai mult pentru că aduce o categorie nouă de vârstă. Dacă până acum competiția era adresată copiilor cu vârste până în 15 ani, de anul acesta, noua categorie permite și celor care au peste 16 ani să participe la concurs.

La categoria 16-20 ani, participarea se face individual, aceasta fiind considerată o etapă de pregătire pentru meseria de jurnalist pe care micii reporteri, membri ai cercului de jurnalism ar putea s-o îmbrățișeze.

Categoria aceasta de vârstă reprezintă în fapt proba pentru evaluarea cunoștințelor dobândite și modul în care sunt ele puse în practică.

Secțiunile concursului sunt Reportaj video, Presă scrisă - in memoriam Dorian Stoianovici (fondatorul ediției de Moldova a ziarului România liberă) și Radio.

Activitățile proiectului au început cu constituirea echipelor și alegerea subiectelor care urmează să fie transformate în reportaje. Participanții la cateogria Buzz (9-11 ani și respectiv 12-15 ani) au primit, odată constituiți în echipe câte un citat prin tragere la sorți, iar cei care participă la categoria superioară de vârstă au tras la sorți o zonă din oraș unde vor trebui să identifice un subiect de reportaj.

La finalul verii, copiii vor primi premii la toate secțiunile, iar Europe Direct Botoșani, în calitate de partener, va oferi, de asemenea, premii participanților care realizează lucrări ce au în conținutul lor teme de interes european.

Sâmbătă, 26 mai, a avut loc ședința de constituire a echipelor și odată formate, liderii lor au tras fiecare câte un citat pe care vor trebui, împreună cu echipele lor, să-l transforme într-un reportaj dedicat orașului. Cei mai mari își caută deja posibilele subiecte pe zonele pe care le-au primit.
Iată și lista cu echipele formate, respectiv citatele pentru fiecare în parte. De asemenea, lista cu cei care participă la categoria de vârstă 16-20 ani.

La categoria de vârstă 9-11 ani, respectiv 12-15 ani, echipele și citatele pe baza cărora se vor face subiectele sunt:

(Datorită numărului mare de parteneri, s-a decis, cu votul majorității, ca doi parteneri să meargă în echipă fără lider).

Iftodeanu Ana (lider), Alupoaei Francesca (partener) și juniorii: Rotaru Alexandru, Ivașcă Iustina, Oroșanu Ilinca
„Viaţa poate fi trăită oriunde. Decorul nu are nicio importanţă, esenţială este intensitatea”. (Cezar Petrescu)

Pintilie Iosif (lider), Șobachi Gabriel (partener), juniorii: Rusu Miruna, Atodiresei Daria, Pușcașu Ilinca
„O furnică nu poate răsturna un munte, dar îl poate muta din loc încet, bucăţică cu bucăţică.” (Marin Preda)

Aniței Maria (Partener), Todosi Ioana (Partener), juniorii: Ștefan Nora, Zamfirescu Paula
„În viaţă, joacă teatru numai cei care n-au niciun rol”.(Tudor Mușatescu)

Crainiciuc Ioana(lider), Muraru Marta (partener), juniorii: Franț Denisa, Ariciuc Mateea
„Sfatul cel mai important: iubeşte cu tot sufletul şi iartă”. (Arsenie Papacioc)

Ifrim Paula Alexandra (lider), Maria Macsim (partener), juniorii: Mara Ștefan, Mădălina Mihai
„Mâine voi fi ceea ce am ales astăzi să fiu”. (James Joyce)

Adomnoae Theona (lider), Pătrar Botușan Raissa (partener), juniorii: Țurcanu Alesia, Buhinschi Isabela
Programul universitar Erasmus abia e menţionat în secţiunile de afaceri ale ziarelor, deşi Erasmus a creat prima generaţie de tineri europeni.

La categoria 16-20 ani, subiectele ce urmează a fi transformate în reportaje sunt:

Sandu Denisa - zona Centrul vechi
Biciușcă Anca Elena – Bulevardul Mihai Eminescu - str. Viilor - str. Vârnav
Todireanu Karina – str. Tudor Vladimirescu
Ciotir Alexandra – zona Gării
Aiacoboaei Roxana – str. Armoniei – str. Puskin - Piața Mare
Dănilă Ilona – Cuza Vodă – Nicolae Iorga – str. Bucovinei

Stirea anterioara

RUSALII 2018. Ce trebuie să faci de Rusalii. Tradiţii

Stirea Urmatoare

Noi schimbări în cazul Cardului de Sănătate! Ce trebuie să știe românii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.