21 de intervenţii ale pompierilor în ultimele 24 de ore

21 de intervenţii ale pompierilor în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani au fost solicitate să intervină în 21 de situaţii de urgenţă (6 incendii, 10 cazuri medicale şi transportul a 4 persoane fără adăpost la unităţile medicale sau centrele de asistenţă socială, o intervenţie pentru îndepărtarea ţurţurilor).

Persoane fără adăpost ajutate de autorităţi    

Marţi, 31 ianuarie, echipajele medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) şi ale I.S.U. Botoşani au transportat la centrele sociale sau unităţile medicale din judeţ 5 persoane fără adăpost, identificate de către echipajele Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Poliţiei Locale.

Tot în cursul zilei de ieri, echipajele medicale ale SJA, sprijinite de reprezentanţi ai ISU şi ai Poliţiei Locale, au transferat 18 persoane fără adăpost, care erau cazate la un centru social din municipiul Botoşani, la alte adăposturi sociale din judeţ. Decizia a fost luată ca urmare a depăşirii capacităţii de cazare, şi implicit, pentru a permite cazarea altor persoane fără adăpost care vor fi indentificate de echipajele IPJ, IJJ şi Poliţiei Locale.

Locuinţe aprinse din cauza coşurilor de fum necurăţate sau neprotejate

Au vrut să-şi încălzească locuinţele şi au făcut focul fără să se asigure că au coşurile de fum curăţate de funingine sau protejate termic faţă de materialele combustibile din care sunt construite acoperişurile, tavanele sau pereţii caselor. Căldura radiată sau scânteile sărite din coşurile de fum ca urmare a arderii funinginii au aprins materialele combustibile (grinzi, bârne, astereala) ale acoperişurilor, podurilor sau pereţilor a cinci locuinţe aparţinând unor cetăţeni din Ripiceni, Şoldăneşti (comuna Blândeşti), Draxini (comuna Băluşeni), Albeşti şi Tudora.

În ciuda temperaturilor extrem de scăzute şi a condiţiilor de iarnă, pompierii au intervenit prompt, fiind salvate bunuri materiale în valoare de peste 160.000 lei. Pagubele au fost minore.

Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani în sezonul rece şi nu numai.

Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm . Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. Sobele metalice (fără acumulare de căldură) trebuie să fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice, cât şi burlanele vor fi amplasate la distanţă de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Percheziții sub coordonarea procurorilor Parchetului European la sediul AJOFM Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.