Universitățile, la bani mărunți. Cine va supraviețui?

Universitățile, la bani mărunți. Cine va supraviețui?

Două universități din Timiș au fuzionat luna aceas­ta. E doar începutul: o bună parte din cele peste o sută de insti­tuții de învățământ superior vor rămâne, de anul viitor, fără 30% din finanțarea de bază. Cu alte cuvinte, vor da fa­liment.

Cine a priceput cum va arăta sistemul universitar de la anul să ridice mâna sus! Cam aceasta e starea de spirit în rândul profesorilor, studenților, ba chiar și al multor fucționari din cadrul Ministerului Educației (MECTS), la mai bine de două luni de la promulgarea noii legi organice a domeniului. Confuzia persistă, pe de o parte, pentru că multe instituții de învățământ și asociații universitare încearcă în continuare să modifice unele amendamente din lege; pe de alta, pentru că noile prevederi, chiar dacă aduc diferențe radicale față de vechea situație, trebuie să fie implementate de aceiași oameni, din vechiul sistem. Și mulți fie nu vor, fie nu se pot adapta într-un timp atât de scurt la schimbare. Poate cel mai relevant exemplu în acest sens este modul în care vor fi finanțate universitățile din 2012.

Cum se împart apele

Legea educației clasifică universitățile în trei categorii: „centrate pe educaţie“, „de educaţie și cercetare știinţifică sau de educaţie și creaţie artistică“ și „de cercetare avansată și educaţie“. Cu alte cuvinte, slabe (vor organiza doar studii de licență), medii (atât de licență, cât și de masterat) și bune (vor organiza, în plus, și studii de doctorat). Cât despre finanțarea lor, ne lămurește Horia Cristea, membru al Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), profesor la catedra de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara: „Veniturile universităților care vor intra în categoria premium vor putea fi mai mari cu maximum 30% din finanțarea de bază, în timp ce universitățile din cea de-a treia categorie nu vor avea parte decât de veniturile de bază. Acestea vor fi mai mici decât până acum, pentru că finanțarea suplimentară se va obține prin păstrarea la buget a unei rezerve de 30% din finanțarea de bază a tuturor instituțiilor de învățământ superior.“

Cu ajutorul străinilor

Clasificarea universităților se va face prin aplicarea unei metodologii ce se află acum în dezbatere publică, realizată de MECTS cu ajutorul Asociației Europene a Universităților. Implicarea unuia dintre cele mai apreciate organisme de analiză a sistemului universitar din UE a fost primită cu entuziasm de specialiști. Până acum, activitatea de evaluare a universităților revenise în întregime Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).

Critici vehemente

„Legea Educaţiei seamănă cu programul de guvernare nazist“, „aplică învăţământului concepţii şi organizări depăşite“. „Nu pot decât să fiu consternat văzând cum o persoană care n-a condus vreodată o clasă, o grădiniţă, o şcoală, o catedră, o facultate ia decizii pentru toate.“ Sunt doar câteva dintre atacurile repetate ale lui Andrei Marga, rectorul uneia dintre cele mai respectate universități din țară, Babeș Bolyai din Cluj, la adresa ministrului educației și a legii sale. Demersul său a fost sprijinit, chiar dacă mai puțin virulent, de alte nume mari din învățământul universitar. Din păcate, opiniile sale au fost umbrite de descoperirea că adevăratul motiv al nemulțumirii rectorului ar fi faptul că legea prevede pensionarea personalului didactic la 65 de ani, vârstă pe care Andrei Marga o va împlini anul acesta.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.