Pomîrla – Borzeşti – Plopenii Mari, parteneriat educaţional încheiat în Săptămâna Educaţiei Globale

Pomîrla – Borzeşti – Plopenii Mari, parteneriat educaţional încheiat în Săptămâna Educaţiei Globale

Elevii şi profesorii de la Liceul Teoretic „Anastasie Başotă” Pomîrla, Şcoala Gimnazială Nr.3 Borzeşti-Ungureni şi Liceul Tehnologic Plopenii Mari-Ungureni, s-au întâlnit pentru a treia oară consecutiv în ultimii trei ani în Săptâmâna Educaţiei Globale pentru a evidenţia prin diverse momente rolul acestei săptămâni în crearea de buni cetăţeni.

În cadrul Săptămânii Educaţiei Globale, 16 – 24 noiembrie 2013, care anul acesta a avut ca generic ”Adoptă un stil de viaţă durabil!”, cele trei unităţi de învăţământ  au derulat Proiectul ”Putem fi împreună, pentru o viaţă mai bună!”. Elevii de la ciclul gimnazial şi liceal au fost implicaţi în mai multe activităţi care au avut ca principal obiectiv formarea unor deprinderi şi atitudini în spiritul respectului pentru mediu, sănătate dar şi alte probleme cu care se confruntă sociatatea în care trăim. Un alt obiectiv a fost realizarea unor acţiuni specifice în comunitatea în care tinerii trăiesc.

La fel ca şi anii trecuţi, activitatea desfăşurată pe data de 24 noiembrie 2013 a fost marcată de activităţi diverse cum ar fi:

1. „Aventurile clorofilei” – program artistic prezentat de elevii clasei a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Borzeşti-Ungureni având ca scop înţelegerea legăturii dintre mediul în care trăim şi rolul protejării acestuia pentru adoptarea unui stil de viaţă durabil.

2. „Ce ştii despre problemele planetei pe care trăieşti” - chestionar referitor la problemele care constituie o piedică în calea dezvolatării durabile a societăţii în care trăim (sărăcie, schimbări climatice, consum de energie), distribuit unui număr de 32 de elevi din clasele VII-IX din cele trei şcoli implicate în proiect.

3. „Împreună vom reuşi” – joc educaţional în care elevii organizaţi în grupe de câte şase sau şapte elevi au scos în evidenţă rolul  grupului în rezolvarea unor probleme sau în atingerea unui scop comun.

4. „Mens sana in corpore sano” – activitate organizată în perechi în vederea rezolvării unui chestionar cu 18 întrebări în vederea înţelegerii că sănătatea proprie reprezintă o responsabilitate faţă de sine, dar şi faţă de cei din jur; un om sănătos acţionează sănătos pentru o dezvoltare durabilă a societăţii în care trăim.

5. „Viaţa la maxim” – activitate ce a avut drept scop demonstrarea abilităţilor de întrajutorare a persoanelor care manifestă un comportament autodistructiv şi analiza situaţiilor de risc ale unui stil de viaţă distructiv, punându-se accent pe consumul şi dependenţa de droguri.

6. „Fii voluntar, implică-te!” - diseminare în rândul elevilor şi profesorilor din şcolile implicate a activităţilor echipei de voluntari de la Liceul Teoretic „Anastasie Başotă” Pomîrla.

7. „Suntem creatorii vieţii noastre” - program artistic susţinut de către elevii din Centrul de plasament ,,Dumbrava minunată’’, implicaţi în proiect şi  intergraţi în învăţământul de masă al Liceului Teoretic „Anastasie Başotă” Pomîrla

8. „Festivitatea de premiere” - acordarea de diplome şi premii tuturor elevilor şi profesorilor implicaţi, premii ce au constat în cărţi, rechizite şi dulciuri. Cele patruzeci de cărţi pentru premierea elevilor şi profesorilor implicaţi în proiect  au fost achiziţionate de d-l prof. Apostol Alexandru de la Liceul Tehnologic Plopenii Mari-Ungureni. Atât elevii cât şi profesorii  au primit diplome de participare.

Inițiatorii proiectului, prof. Apostol Alexandru şi prof. Gurzu-Timofti Lucia și cadrele didactice de la cele doua unități de învăţământ au încercat o abordare mai deosebită a temei din acest an valorificând atât aspectele vieții materiale cât și cele ale vieții spirituale pe care le presupune stilul de viață durabil. La activitatea de duminică, 24 noiembrie 2013 au mai participat d-l prof. Ionel Cristian-Florin în calitatea de consilier educativ, d-l prof. Gavril Tiberiu-Cristian, director al liceului din Pomîrla, d-l prof. Gurzu Constantin, d-l prof. Diţu Doru, d-na prof. Apostol Maria-Marcela şi d-na prof. Crihan Ana-Maria, cadre didactice la Liceul Teoretic “Anastasie Başotă”, iar de la Liceul Tehnologic Plopenii Mari-Ungureni a mai participat şi d-na prof. Enacache Maria.

Acest proiect s-a dorit a fi o modalitate de a trage un semnal de alarmă asupra faptului că dacă nu luăm măsuri azi, mâine poate fi prea târziu, dar şi o metodă de a stimula copiii înşişi să creeze o legătură cu societatea de astăzi şi problemele ei şi să acţioneze acum pentru găsirea şi aplicarea de soluţii durabile în relaţionarea cu aceasta. Sperăm că prin astfel de acţiuni, reuşim să-i facem pe copii, şi nu numai, să conştientizeze ideea că lumea în care trăim reprezintă o valoare sacră, le dezvoltăm spiritul de voluntar şi a reflexelor de cetăţeni activi în domeniul protecţiei mediului, al igienei şi consumului de droguri şi în acelaşi timp le dezvoltăm o viziune şi o gândire sistematică, pentru a putea adopta un stil de viaţă durabil şi o abordare sustenabilă asupra relaţiei om-societate în toate activităţile umane.

[gallery link="file" orderby="title"]

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Acțiune cu efective mărite în Dorohoi! Peste 100 de amenzi date pentru depășirea vitezei

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.