Perle cu duiumul la simularea Evaluării naționale

Perle cu duiumul la simularea Evaluării naționale

„Ne cerem scuze, dar merge şi aşa!” Acesta pare să fie mesajul transmis elevilor, părinţilor şi celorlalţi dascăli de profesorii care au elaborat subiectele de limbă română, la simularea Evaluării naţionale.

Asta, după ce specialiştii au semnalat o eroare gravă, la unul dintre subiecte. Poezia unui poet german a fost trecută pe foaie ca fiind scrisă de traducătorul ei. În timp ce autorii subiectelor au simulat competenţa, cei care au corectat lucrările au selectat diverse “perle”, care nu le fac cinste elevilor.

O eroare flagrantă de proprietate intelectuală... aşa au numit specialiştii în cultura germană această greşeală din subiectul de limba romană. Poezia „Stai şi asculţi sub ramuri” a fost atribuită în mod fals scriitorului Ştefan Octavian Iosif, în timp ce autorul real e unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi germani. Originalul, pe care îl vedeţi aici scris cu litere gotice, se numeşte „Noua primăvară”.

Puşi în fata evidenței, reprezentanţii Centrului Naţional de Examinare şi Evaluare, care au elaborat subiectele, şi-au cerut scuze pentru acest derapaj. Totuşi, comunicatul precizează că elevilor nu le-au fost cerute informaţii referitoare la autor. Altfel spus, profesorii sugerează că „merge şi-aşa”, de vreme ce elevii de a opta nu au suferit niciun prejudiciu. Şi, dată fiind această asumare parţială a greşelii din partea dascălilor, rămâne de văzut cât de sever vor taxa “perlele” din foile de examen.

La simularea de la română, unii elevi de clasa a opta au scris că:

„Poetul s-a cuibărit sub crengi, stă cuminte și ascultă cum ninge.”

„Autorul face intenționat o groază de figuri, ca să fie clar cu ce stil ține.”

„Razele joacă” are sens figurant.

„În genul liric, scriitorii îl fac pe cititor să audă muzică, să se uite la tablouri și să plângă.”

Alt elev se plânge ca „Familia lexicală a cuvântului suflet este foarte săracă.” şi crede că „Rolul virgulei din construcţia „Ah, nu-s valuri de zăpada” este să arate că autorul geme.”

Altul desparte în silabe inutil enunţul, şi greşeşte exact la cuvintele pentru care se acordau puncte.

Pentru elevii de clasa a şaptea a fost primul test în condiţii de presiune şi supraveghere ale unui examen naţional. Şi au aflat despre proba acum o lună...

Miercuri are loc simularea la limbă maternă. Notele finale vor fi afişate pe 22 martie. Sursa: Pro TV

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei! Cei trei polițiști care l-au găsit pe Aryan în pădure

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Stiri similare din Invatamant